Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra tindrà matrícules d'automòbil personalitzades

Andorra tindrà matrícules d'automòbil personalitzades

Les peticions es podran tramitar a partir de dilluns vinent i el cost serà d'entre 300 i 6.000 euros
22/12/2014 19:50

El Govern d'Andorra autoritzarà a partir d'aquest any vinent les matrícules d'automòbil personalitzades. El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha anunciat aquest dilluns que les reserves per obtenir les plaques de matrícula amb nom propi es podran realitzar a partir del 29 de desembre.

Aquestes matrícules, la regulació de les quals ha estat impulsada pel Govern, desperten interès en certs col·lectius i part de la societat andorrana i, segons Alcobé, l’objectiu és que “puguin esdevenir un símbol d’identitat i innovador propi de l’Estat, al mateix temps que suposar una front d’ingrés per a les arques públiques”.

Pel que fa al cost d’aquestes matrícules personalitzades, hi ha diversos tributs relacionats. D’una banda, la taxa de reserva de matrícula personalitzada, que en tots els casos serà de 40,74 euros. En segon lloc, es crea la taxa d’atribució de placa de matrícula personalitzada, que serà igualment un pagament únic que oscil·larà entre els 300 i els 6.000 euros, en funció de les combinacions escollides. Finalment, el tercer tribut que regula aquestes plaques personalitzades és la taxa de tinença, que en aquest cas serà anual i en tots els casos serà de 200 euros l’any.

La matricula personalitzada permet seleccionar les lletres i xifres fins a un màxim de 5 caràcters, d’acord amb unes regles determinades, tot mantenint el disseny de la matrícula ordinària actual. En cap cas representa una modificació de la imatge i del disseny del model actual (forma, color, fons, tipografia) ni serà un nou model de matrícula de fantasia que utilitzi imatges o pictogrames.

Els vehicles que podran portar la matrícula personalitzada seran les motocicletes (excepte ciclomotors), els automòbils de quatre rodes, els vehicles de transport de mercaderies i remolcs i semiremolcs. En canvi, no la podran portar els vehicles del cos diplomàtic i consular, els vehicles amb matrícules temporals, turístiques o de prova, els vehicles antics i de museu, els vehicles especials, les motos de neu i els ginys mecànics.

Entre les característiques a complir, caldrà que només hi hagi lletres de l'alfabet català, en majúscules i sense accents, combinat si s'escau amb xifres aràbigues del 0 al 9. Les lletres hauran d’anar abans de les xifres, i el nombre de caràcters serà d’un mínim de 2 i màxim de 5. Les xifres no podran anar soles i les matrícules de 5 caràcters hauran de tenir un mínim de dues lletres per evitar coincidir amb la numeració actual.

Entre els criteris generals, destaca el fet que els sol·licitants poden demanar una matrícula personalitzada tant de vehicles nous com de vehicles ja matriculats, mentre que la matrícula serà propietat del sol·licitant, que la podrà traslladar a un altre vehicle de la seva propietat. En tot cas, una matrícula només podrà utilitzar-se en un únic vehicle alhora.

Els tràmits previs a l’obtenció de la matrícula personalitzada s’hauran de davant del Govern, mentre que les plaques es podran recollir a l’Automòbil Club d’Andorra (ACA).

Mostrar formulari de contacte