Andorra viu les finals de la Copa del Món FIS d'Esquí Alpí
Andorra és aquesta setmana la capital mundial de l'esquí, amb la disputa de les Finals de la Copa del Món Audi FIS 2023 d'Esquí Alpí. Els millors experts mundials han tornat als sectors de Soldeu i El Tarter, quatre anys després que Grandvalira acollís per primera vegada aquestes últimes proves de la temporada, l'any 2019.
L'activitat ja ha començat aquest dilluns i dimarts a la pista Àliga amb els entrenaments del descens, la prova que encetarà el programa de competicions aquest dimecres al matí (10.00 h, a la categoria masculina, i 11.30 h a la femenina). L'estadi del Tarter també acollirà la segona modalitat, el supergant, que tindrà lloc dijous amb els mateixos horaris, però començant per la categoria masculina. Divendres dia 17 al migdia (12.00 h) serà el torn del 'Team Parallel', una competició per equips amb dos esquiadors enfrontant-se a costat i costat en cada baixada, en què han de superar una vintena de portes de gegant.
Dissabte 18, a la pista Avet de Soldeu, hi haurà l'eslàlom gegant masculí i l'eslàlom femení, amb les primeres mànegues des de les 9 del matí i les segones des de les 12 del migdia. I finalment, diumenge 19 i també a Soldeu, es completarà aquestes dues modalitats tècniques però amb l'ordre de categories canviat: es començarà pel gegant femení i s'acabarà amb l'eslàlom masculí.
Shiffrin arriba a Andorra com la millor de la història
La competició arriba a Andorra amb diversos al·licients. I un dels més destacats és la presència de la nord-americana Mikaela Shiffrin, que aquest darrer cap de setmana ha estat notícia a nivell planetari, en batre el rècord absolut de victòries en Copa del Món d'esquí, tant en dones com en homes. Amb els dos triomfs obtinguts a Are (Suècia), Shiffrin ja suma 87 primers llocs i ha superat així la marca que tenia des dels anys 80 el suec Ingemar Stenmark, cosa que la converteix en la millor esquiadora de la història. A més a més, l'esportista de Colorado, que aquest dilluns ha complert 28 anys, arriba a Andorra havent-se assegurat matemàticament el Globus de Cristall tant de la classificació absoluta com d'eslàlom.
L'altre gran protagonista és el suís Marco Odermatt, que igualment ja ha guanyat el títol absolut, a nivell masculí, a més del de supergegant. A Soldeu, Odermatt té la possibilitat d'afegir-hi el títol d'eslàlom gegant, en què lidera la classificació amb 160 punts d'avantatge sobre el noruec Henrik Kristoffersen. Les altres dues categories en què el guanyador ja està decidit és en el descens: el d'homes se l'ha adjudicat el noruec Aleksander Aamodt Kilde; i el de dones, la italiana Sofia Goggia. Als entrenaments de descens d'aquest dilluns, el millor temps femení l'ha fet l'austríaca Nina Ortlieb; i el masculí, el noruec Adrian Sejersted. Goggia ha fet un tercer lloc; i Kilde, un dotzè.
A nivell local, però, el centre d'atenció indiscutible serà Joan Verdú, que gràcies al 18è lloc obtingut diumenge passat a Kranjska Gora (Eslovènia) va aconseguir la classificació per disputar la final d'eslàlom gegant i, d'aquesta manera, aquest dissabte esdevindrà el primer andorrà que disputa unes Finals de la Copa del Món. Verdú és ara mateix en la 20a posició de la general en aquesta categoria. Tot plegat, després d'un any en què ha tornat a trencar esquemes per a l'esquí del Principat, amb el primer 'top-ten' obtingut en uns Mundials (al paral·lel disputat a Courchevel) i dos 12ns llocs consecutius el desembre passat a Alta Badia (Itàlia), a més d'un 16è lloc a Schladming i un 19è aquest febrer a Palisades Tahoe (EUA).
Per a l'ocasió, dissabte Joan Verdú lluirà un casc especial, que ha presentat aquest dimarts, tot coincidint amb la festivitat de la Constitució, i que té com a protagonistes la bandera andorrana, el cel nocturn del país i el públic de les finals.
La mitologia pirinenca, present a la inauguració
Prèviament, aquest dilluns al vespre Soldeu va acollir la cerimònia inaugural, amb un espectacular desplegament de mapping, llum, electrònica i so damunt la neu de la pista Avet. Un muntatge pel qual s'havien esgotat les 2.000 entrades posades a la venda. A l'espectacle hi van tenir protagonisme la natura, la mitologia pirinenca i personatges populars a Andorra i al Pirineu com la Dama Blanca i els Minairons, amb un missatge marcat pel respecte pel medi ambient, la connexió amb el país, l'esportivitat, la cooperació i l'autosuperació. El director artístic de l'espectacle era Jordi Puig i el disseny era de Toni Lleonart, col·laborador de companyies com La Cubana o Comediants.
A les imatges també s'hi va fer una breu explicació de cada prova i s'hi va mostrar l'actual 'top-5' de cada categoria. La vetllada va començar amb els parlaments del vicepresident de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) i membre del Consell de la FIS, Patrick Toussaint; el cònsol major de Canillo, Francesc Camp; i el cap de Govern en funcions, Xavier Espot.
Pel que fa a d'altres actes paral·lels i oberts al públic, aquest divendres al vespre (19.00 h), els aficionats tindran l'oportunitat de veure el Sorteig Públic de Dorsals, per a les proves d'eslàlom masculí i gegant femení, que es farà a l'Abarset amb la presència dels quinze millors de cada categoria. I amb el mateix l'objectiu d'apropar la Copa del Món a tothom, dissabte passat es va celebrar una cercavila de benvinguda a l'esdeveniment, a Escaldes-Engordany, que va estar protagonitzada per la companyia catalana La Fura dels Baus.
#FinalsWCAndorra2023 • La cura pel medi ambient, fil conductor de la cerimònia d’inauguració
— Federació Andorrana d'Esquí (@FAEAndorra) March 13, 2023
INFO ✅ https://t.co/DKQEP29jId@grandvalira @fisalpine #andorra #andorre #ski #alpine #WorldCup2023 #WorldCup pic.twitter.com/iZdOdouAek
-
Entrenaments de descens de les Finals de la Copa del Món d'Esquí Alpí, al Tarter (Foto: Oriol Molas / Grandvalira)
-
La Pista Àliga del Tarter, a punt per al descens de les Finals de la Copa del Món d'esquí (Foto: Oriol Molas / FAE)
-
Inauguració de les Finals de la Copa del Món FIS d'Esquí Alpí, aquest dilluns a Soldeu (Foto: FAE)