Àngel Rúbio participa a les jornades de formació de síndics i defensors locals de Catalunya
El Síndic Municipal de Greuges ha representat la ciutat en la trobada anual, a la UAB. Enguany s'ha debatut sobre transparència i bon govern i sobre l'acollida de refugiats
El Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio, ha participat un any més en les jornades de formació de síndics i defensors locals de Catalunya, que han tingut lloc a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona Hi han pres part una vuitantena de persones, entre síndics, defensors i personal de les seves respectives oficines, segons ha comunicat l'Ajuntament de la Seu.
El tema central d'enguany ha estat la Transparència i el Bon Govern. De fet, el programa va començar amb la intervenció d’Imma Garrós, analista en transparència i accés a la informació pública de la Generalitat de Catalunya, i Maria Jesús Garcia Morales, professora titular de Dret Constitucional de la UAB, que van exposar les principals novetats de La llei catalana relativa a aquestes pràctiques. El programa també va incloure les intervencions de Josep Mir, membre de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), i Ricard Martínez, cap de servei de Transparència de la Diputació de València, on es va debatre sobre El dret d’accés a la informació i els seus límits. També es va celebrar la taula rodona Transparència i Bon Govern: experiències locals, on hi van participar Cristina Paraira, tinent d’alcalde de Presidència i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès; Sílvia Vèrnia, lletrada de l’Ajuntament de Barcelona; i Roger Cots, secretari de l’Ajuntament de Gavà.
La crisi dels refugiats
En la segona jornada, dijous, David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, i Estel·la Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, van presentar la ponència La crisi dels refugiats a debat. Dret d’asil i refugi. Les desenes jornades van finalitzar amb la presentació de dues experiències pràctiques, a càrrec de representants de Sant Boi de Llobregat i Sabadell que van parlar del Paper dels municipis en la crisi dels refugiats. També es va comptar amb la regidora Miriam Ferràndiz i la tècnica Olga Jiménez, de l'àrea de Drets Civils i Ciutadania de l'Ajuntament de Sabadell; i amb Alba Martínez, tinent d’alcalde de Cooperació, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.
El FòrumSD
Aquestes jornades han estat organitzades pel Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, conjuntament amb el SEDIJ, Servei d’Estudis i Dictàmens Jurídics i la Facultat de Dret de la UA, en el marc del conveni de col·laboració signat entre el FòrumSD i les dues entitats.
El FòrumSD és una associació sense ànim de lucre formada pels Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores dels Ajuntaments de Catalunya. Els seus objectius són promoure el creixement i el desenvolupament d’aquesta institució, facilitar la seva extensió i implantació als municipis, el desenvolupament de models de treball i actuació conjunts i la consolidació d’una xarxa de coordinació, suport, intercanvi i assessorament entre les sindicatures.
A Catalunya hi ha un total de 38 pobles i ciutats que disposen ja d’un defensor o defensora municipal. En termes de població, més d’un 54% de ciutadans poden accedir a aquesta institució de defensa dels drets de les persones, que desenvolupa les seves funcions des de la proximitat i en l’àmbit de l’Administració local. Cal destacar que 12 dels 14municipis més poblats de Catalunya (per sobre dels 80.000 habitants)ja han incorporat al síndic/a local com a mecanisme de protecció i defensa dels drets de la ciutadania.