Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Prop d'un centenar de persones, a la celebració del 27è aniversari del servei de transport 'Passem el Cantó'

Prop d'un centenar de persones, a la celebració del 27è aniversari del servei de transport 'Passem el Cantó'

Enguany s'ha homenatjat els taxistes Josep Colom, Marcos López, Mari Carme Garcia, Cristina Rodríguez, Lluís Obiols, Teresa Andreva, Víctor Fabró, Salva Gallego, Pepito Cortina, Aitor Soto i Pau Colom

La celebració del 27è aniversari del servei de transport 'Passem el Cantó' ha homenatjat els taxistes de la línia (Foto: Ajuntament de Sort)
La celebració del 27è aniversari del servei de transport 'Passem el Cantó' ha homenatjat els taxistes de la línia (Foto: Ajuntament de Sort)
28/05/2024 13:35

La sala d'actes de l'Ajuntament de Sort ha acollit aquest dissabte la celebració dels 27 anys de funcionament del servei de transport a la demanda 'Passem el Cantó', una línia a preus populars entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que va néixer l’any 1997 a iniciativa dels respectius consells comarcals i amb l’objectiu de fomentar la connexió entre els veïns d'ambdues comarques. Com a acte central, enguany s'ha homenatjat els taxistes que l'han fet possible: Josep Colom, Marcos López, Mari Carme Garcia, Cristina Rodríguez, Lluís Obiols, Teresa Andreva, Víctor Fabró, Salva Gallego, Pepito Cortina, Aitor Soto i Pau Colom.

Així mateix, el programa ha comptat amb una taula rodona amb el taxista Josep Colom; Agustí López, exalcalde de Sort i expresident del Consell Comarcal del Pallars Sobirà; Xavier Ripoll, fotògraf i director de Maitant Edicions, i l'escriptor d'Oliana Jordi Pasques. Tots els ponents han destacat que la línia ha tingut sempre un èxit de demanda mantingut "que ha fet possible la seva continuïtat i ha facilitat la vida especialment als veïns del Pallars Sobirà que s’han de desplaçar a la Seu per motius d’estudis i gestions administratives, sense oblidar per això la necessitat de millorar la carretera amb noves variants". 

El debat va servir també per recollir el testimoni i anècdotes de taxistes i altres persones presents a l’acte sobre la duresa de les condicions per travessar el port del Cantó, especialment en èpoques de cru hivern.

Presentació literària

D'altra banda, aprofitant l'aniversari, Josep Colom va presentar el llibre L'home encantat del Port del Cantó, que compta amb les il·lustracions de Momo Bolaños. El títol fa referència al menhir que hi ha al capdamunt del port que delimita el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. Aquest element prehistòric va ser destruït a mitjan segle XX però l'any 2017 es va aprofitar el 20è aniversari de 'Passem el Cantó' per inaugurar-ne una rèplica, que és la que es pot veure actualment.

L'obra recrea les aventures dels pallaresos primigenis que feien vida al voltant d'aquest menhir, un punt de referència entre les dues comarques que es pensa representava un home encantat. Els beneficis de la venda d'aquest llibre es destinaran a l'Associació Contra el Càncer del Pallars Sobirà.

La jornada, que va comptar amb un centenar d'assistents, la va tancar el grup La Banda del Peirot, amb moscatell i galetes del Pallars per als assistents.

Mostrar formulari de contacte