Antoni Brufau proposa aprofundir en les reformes econòmiques a l'inici de la Trobada Empresarial
El president de Repsol-YPF ho justifica pel fet que l'economia espanyola segueix a remolc de la mundial, malgrat que confia en la recuperació El dirigent de la multinacional petroliera situa en el context de globalització el moviment dels indignats, que ha protestat davant la Sala de Sant Domènec
El president de Repsol YPF, Antoni Brufau, ha centrat l'atenció de la primera jornada de la Trobada Empresarial al Pirineu. Brufau no ha eludit parlar de la tensió dels darrers dies i de la irrupció del moviment dels indignats –també present a les jornades de la Seu-, que ha considerat com un exemple “més intangible” de l'actual context de globalització i del fet que ara el món gira molt més de pressa.
El president de la multinacional petroliera s'ha posicionat d'acord amb les reformes econòmiques i laborals endegades pel Govern espanyol i creu que cal aprofondir-hi més, si bé no ha concretat com. Brufau en justifica la necessitat per l'actual context global ja que, afirma, l’economia mundial està tornant a créixer però en canvi l’espanyola segueix en recessió. Alhora, ha reconegut que a l’Estat no es veu la recuperació a curt termini i que el model econòmic dels darrers anys ha estat equivocat. Malgrat això, ha volgut llençar un missatge d’optimisme pel potencial en infraestructures, innovació, capital humà i turisme.
Antoni Brufau admet que l’actual economia mundial es troba en una “cruïlla de difícil plantejament”, ja que la irrupció dels nous països emergents com la Xina i l’Índia trenquen l’hegemonia de l’actual G-8 i obren reptes complexos especialment en l’àmbit energètic.
A banda de la presència d’Antoni Brufau, la primera jornada s’ha centrat en dos grans blocs: la intel.ligència emocional i els models més propers d’èxit empresarial. Al primer, el conseller delegat de DKV Seguros, Josep Santacreu, ha incidit en la responsabilitat que tenen els directius amb la seva gestió no només en la motivació sinó també en la salut dels seus empleats. Santacreu ha defensat la jubilació als 67 anys ja que opina que les persones que es troben a gust a la feina solen viure més anys.
En el segon s’ha incidit en l’aposta de la demarcació de Lleida pel sector agroalimentari i en el fet que a l’interior de Catalunya la crisi està sent menys greu que a la resta del país.
Protestes al carrer i més mesures de seguretat
La Trobada Empresarial d’enguany està marcada per unes mesures de seguretat més estrictes que en les anteriors edicions, arran de la tensió social dels darrers dies. Tot el perímetre de la Sala de Sant Domènec ha estat envoltat per tanques i per un fort dispositiu de vigilància dels Mossos d’Esquadra. Una quinzena de membres de l’Assemblea d’Indignats de l’Alt Urgell han improvisat una cassolada a les portes de la sala.
Els concentrats, bàsicament joves, han protestat de forma pacífica contra la Reforma Laboral i les retallades acordades pels governs espanyol i català, i han redefinit l’FMI com a “fons mafiós internacional”. Per aquest divendres a la tarda hi ha programada una nova concentració.