Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Antoni Castells afirma a la Seu que cal incentivar alternatives al petroli

Antoni Castells afirma a la Seu que cal incentivar alternatives al petroli

El titular català d’Economia dóna suport al manteniment dels impostos sobre el gasoil. Els consellers fan front comú pel nou finançament a la trobada amb els empresaris A la cloenda, Joan-Enric Vives defensa els avenços d'Andorra per modernitzar el seu sistema econòmic. De la seva part, Joaquim Llena reivindica que es torni a valorar la pagesia davant la crisi alimentària

06/06/2008 16:27

El conseller d’Economia del Govern català, Antoni Castells, ha defensat a la Seu d’Urgell el manteniment dels impostos sobre els hidrocarburs, malgrat les protestes al carrer per la imparable escalada de preus del gasoil i les seves conseqüències en l’economia. Castells ha presidit el dinar-col.loqui de la Trobada Empresarial al Pirineu, al costat del bisbe copríncep, Joan-Enric Vives; el ministre andorrà de Desenvolupament Econòmic, Juli Minoves, i l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, entre d’altres.

Castells reconeix que “no es pot negar la realitat, que és que el preu dels carburants fa que tots siguem una mica més pobres”. Així, creu que “ens hi hem d’adaptar”, cosa que passa per “substituir els carburants en la mesura que poguem i fer més ús de les energies renovables”.

Amb tot, el conseller avança que caldran “mesures paliatives” perquè els consumidors i els sectors econòmics que més petroli consumeixen no pateixin una transició traumàtica per deixar de dependre’n. Sobre les protestes, va subratllar que l’especulació amb el petroli “està provocant una reacció generalitzada, que no es dóna només a Catalunya”.

Sigui com sigui, el titular català d’economia conclou: “Reduir artificalment els preus seria un error”. En aquest sentit, ha al.ludit a la crisi del petroli dels anys setanta: “L’únic que es va aconseguir va ser transferir renda als països productors”. En la mateixa línia, Antoni Castells assegura que no se suprimirà el cèntim sanitari que grava els carburants a Catalunya, si bé reconeix que tenen pendents les compensacions als pagesos per aquest sobrecost.

El titular d’economia, d’altra banda, s'ha sumat a la demanda d’un nou finançament expressada per tots els consellers de la Generalitat convidats a la Trobada.

A la cloenda, el bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, ha defensat els avenços que està duent a terme el Principat per obrir-se al món econòmicament i per sortir de la llista de paradisos fiscals. Per això, ha demanat als empresaris que comptin cada cop més amb Andorra, tenint en compte la creació de la llei d'inversions estrangeres.

Finalment, el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha reivindicat la necessitat que Catalunya torni a valorar la pagesia, tenint en compte l'actual crisi alimentària. Llena considera que l'actual context mundial torna a situar l'agricultura com un sector estratègic i no només com una forma de conservar l'entorn natural. Pel conseller, cal recuperar el potencial del sector primari català, castigat per l'abandonament d'explotacions durant els darrers anys.

  • Castells-Trobada Empresarial
    Castells-Trobada Empresarial
  • Cloenda de la Trobada Empresarial
    Cloenda de la Trobada Empresarial

Mostrar formulari de contacte