Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Antoni Comín anuncia una aportació addicional de 2 milions d'euros per resoldre el deute del Sant Hospital

Antoni Comín anuncia una aportació addicional de 2 milions d'euros per resoldre el deute del Sant Hospital

El conseller de Salut presenta la mesura com un reconeixement al "gran esforç" fet pel centre urgellenc per equilibrar els comptes. La partida, sumada a la que ja s'ha inclòs en l'exercici 2016, permetrà liquidar la bestreta de crèdit que el complex urgellenc va rebre al 2011
Antoni Comín, amb el patronat de la Fundació Sant Hospital
03/01/2017 20:30

El Departament de Salut de la Generalitat farà una aportació addicional de 2 milions d'euros a la Fundació Sant Hospital (FSH) de la Seu d’Urgell al llarg de les dues properes anualitats per ajudar a resoldre el deute contret pel centre urgellenc amb el Govern arrel de la bestreta de crèdit subscrita l'any 2011. Ho ha anunciat el conseller de Salut, Antoni Comín, en la visita que ha fet aquest dimarts a la tarda a la capital alturgellenca acompanyat de l'alcalde de la ciutat i president de l'FSH, Albert Batalla.

Aquesta mesura, sumada a la mateixa aportació anual que ja s'ha fet en l'exercici 2016, d'un milió, ha de permetre a la institució mèdica sanejar la seva situació financera. Comín ha matisat que aquesta és una mesura excepcional i ha subratllat que el Govern l'ha pres com a reconeixement al "gran esforç" que ha fet el Sant Hospital durant aquests darrers anys per equilibrar les finances, cosa que ha permès tancar els dos darrers exercicis econòmics (2015 i 2016) sense dèficit i amb una gestió equilibrada. El Sant Hospital gestiona l’hospital d’aguts i recursos sociosanitaris i residencials de la ciutat. Durant la visita, Comín s’ha reunit amb el Patronat de l'FSH i ha garantit que el Departament de Salut seguirà compromès amb actuacions que ajudin a la seva consolidació econòmica i assistencial.

3 milions en tres anys

Així, el Servei Català de la Salut (CatSalut) mantindrà fins l’any 2018 l’aportació extraordinària neta d’1 milió d’euros anual -que ja s’ha implantat al 2016-, per tal de facilitar que la FSH pugui eixugar el deute que té amb la Generalitat. És a dir, 3 milions d'euros en tres anys.

Comín ha recordat que l'FSH arrossega un dèficit que ha estat objecte de diversos plans de viabilitat i d’empresa. Per això, l’any 2011 es va autoritzar el CatSalut a atorgar un pagament a compte a la FSH per import de 4,5 milions d’euros. Atesa la impossibilitat per part de la institució de fer front al retorn, es va demanar a la Generalitat ajuda per permetre liquidar aquest deute. En una visita que van dur a terme el mes de març passat, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el mateix conseller Comín es van comprometre a trobar un mecanisme que facilités al Sant Hospital retorn de la bestreta, en el marc d’un pla d’empresa.

Antoni Comín ha elogiat el fet que “l’Hospital ha fet un gran esforç per aplicar el pla de viabilitat des de l’any 2014" i conclou que "per a la Seu i per a tota la comarca, és una molt bona noticia que amb aquesta aportació extraordinària es pugui seguir aplicant el seu pla”. El titular de Salut ha emfasitzat que “financerament tenim un hospital salvat". En aquest sentit, ha volgut recordar que el centre “ara fa uns anys tenia una situació complicada, però avui està sanejat, té un deute en vies de solució i té un projecte assistencial d’una altíssima qualitat” i amb "un present i un futur esplendorosos". Comín ha recordat que “tots els hospitals públics formen part d’una única xarxa: el CatSalut” i que, per tant “la Generalitat és responsable de tots els hospitals, perquè tots són finançats i planificats des del CatSalut”.

Finalment, el conseller ha fet una crida a valorar més i millor els equipaments de què es disposa a Catalunya i especialment la seva distribució arreu del país. En aquest sentit, ha assegurat que "pocs països d’Europa tenen una xarxa hospitalària tan porosa i repartida per tants punts del territori com la que tenim aquí, la qual cosa és una de les garanties de la qualitat que té el nostre sistema de salut”.

Pel que fa justament als problemes d'alguns centres del Pirineu per atraure especialistes, Comín ha dit que no és un problema exclusiu de les comarques de muntanya i ha lamentat que el mercal laboral mèdic a Catalunya viu una situació "paradoxal", en la qual molts especialistes qualificats pateixen situacions de precarietat en les grans àrees urbanes però en canvi rebutgen anar a treballar en àrees rurals on poden tenir garantida més estabilitat, com ara l'Alt Urgell. En aquest sentit, ha exposat com a model a seguir per revertir aquesta tendència l'èxit del projecte Pediatria dels Pirineus, premiat aquest mes passat a nivell nacional amb la Placa Josep Trueta.

A punt el projecte del nou CAP

El titular de Salut de la Generalitat, que ha aprofitat per visitar el primer nadó del 2017 a la Seu, ha completat l'estada amb una visita als antics magatzems de l'Alsina Graells, a pocs metres del Sant Hospital, on enguany és previst que es comenci a construir el reivindicat nou Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Seu. Les obres es licitaran els propers mesos i, de fet, els pressupostos 2017 de la Generalitat ja contemplen una partida de més de 400.000 euros per al futur edifici.

Mostrar formulari de contacte