Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Antoni Martí planteja a Rajoy "donar un impuls" a l'Aeroport Andorra-la Seu

Antoni Martí planteja a Rajoy "donar un impuls" a l'Aeroport Andorra-la Seu

El cap de Govern andorrà proposa homologar-hi el sistema GPS amb la mirada posada en la possibilitat que el Principat organitzi la Cimera Iberoamericana l'any 2020. En la reunió també s'ha tractat l'acord d'associació amb la UE

Reunió entre Mariano Rajoy i Antoni Martí (Govern d'Andorra)
Reunió entre Mariano Rajoy i Antoni Martí (Govern d'Andorra)
17/05/2017 19:55

El cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, ha plantejat aquest dimecres al president espanyol, Mariano Rajoy, la possibilitat de "donar un impuls" a l’aeroport d’Andorra-la Seu -propietat de la Generalitat de Catalunya- pel que fa a l'activitat de vols de passatgers. Els dos dirigents s'han reunit al palau de la Moncloa, a Madrid, en la primera trobada des que Rajoy va ser reelegit.

Segons ha informat l'executiu andorrà, en la conversa s'ha tractat el fet que "actualment, l’aeroport està pendent de la culminació d’estudis i informes tècnics que acabin de confirmar la viabilitat d’homologar el sistema GPS per a les maniobres d’aterratge i enlairament". Una passa que es considera que podria facilitar "l’establiment de línies regulars està estretament vinculat a dotar la infraestructura aeroportuària d’un sistema d’aquestes característiques".

En aquest sentit, aquest dimarts el ministre andorrà d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, va assegurar que dues companyies espanyoles s'ha mostrat interessades a crear una línia aèria regular Madrid-la Seu. Tot i això, i després de la manca d'èxit d'anteriors propostes semblants, Torres ha reconegut que de moment només ha estat "una declaració de bones intencions" i que cal esperar si es concretarà aquesta possibilitat.

Antoni Martí ha proposat aquest impuls a la pista alturgellenca, bàsicament, pel fet que Andorra és candidata a organitzar la Cimera Iberoamericana l'any 2020 i, en cas que se celebri al Principat, seria necessari garantir un bon servei per als mandataris, institucions, delegats i mitjans de comunicació que hi vulguin assistir tot aterrant directament a l'aeroport pirinenc. La proposta d'organització ja la va avançar Andorra la tardor passada a la cimera de Cartagena d’Índies i es va formalitzar ara fa unes setmanes. El Govern espera que es confirmi a la propera cimera, que tindrà lloc a Antigua, Guatemala, l’any vinent. En la línia de la reunió mantinguda ahir al vespre amb la secretària general de la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), Rebeca Grynspan, Martí ha explicat a Rajoy que la voluntat d’Andorra és la d’organitzar "una cimera oberta, en què d’altres països de la comunitat iberoamericana puguin acollir reunions sectorials, com la que ja va acollir Andorra l’any passat gràcies a la cessió de Colòmbia, amfitriona del 2016".

Negociació sobre el tabac

Pel que fa a l'acord d'associació, Martí ha explicat al seu homòleg espanyol que les negociacions amb la Unió Europea, actualment centrades en el capítol de lliure circulació de mercaderies, es troben en una fase clau. En aquest sentit, el cap de Govern ha exposat que Andorra ja ha analitzat i veu amb bons ulls l’opció d’estendre la unió duanera a la majoria dels productes agrícoles, sempre i quan es trobi una solució específica per al capítol 24 lligat al tabac, que té un pes molt rellevant dins de l’economia andorrana i especialment en els sectors agrícola i industrial.

Martí s’ha mostrat confiat que el suport i la comprensió per part de l’executiu espanyol –com també per part del govern francès- seran decisius a l’hora de fer entendre a les institucions europees aquesta especificitat andorrana.

La reunió també ha servit per tractar altres qüestions bilaterals, com la petició d’Andorra de garantir la reciprocitat efectiva en el lliure establiment i exercici de la professió d’advocat, que passa per l’eliminació de la dispensa que actualment han de demanar els advocats andorrans per poder exercir a Espanya. Ambdós mandataris s’han compromès a solucionar aquesta qüestió els propers mesos.

Mostrar formulari de contacte