Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aportacions de la ciutadania i els agents socials i econòmics a la nova estratègia Leader

Aportacions de la ciutadania i els agents socials i econòmics a la nova estratègia Leader

Aquestes darreres setmanes s’ha fet reunions presencials a la Seu d’Urgell i Puigcerdà. Dijous hi ha prevista una sessió sectorial amb la participació de joves
Sessió oberta del CAUC a la Seu d'Urgell
25/10/2022 12:32

La ciutadania, així com els principals agents socials i econòmics de l’Alt Urgell i Cerdanya, han fet ja nombroses aportacions de cara a establir les bases de l’estratègia Leader 2023-2027. El Consorci Alt Urgell-Cerdanya (CAUC) ha organitzat aquests darrers dies dues trobades participatives a la Seu d'Urgell i Puigcerdà per tal d'oferir a tothom la possibilitat d'opinar.

Inicialment, des del Consorci ja s’havien identificat quatre principals reptes, que s'han debatut a les trobades. Els quatre àmbits són: població i arrelament, que inclou aspectes com habitatge o joventut; territori innovador, que tracta aspectes com ara nous models de negoci, un nou model turístic, la formació, o la innovació i la digitalització, entre altres; la transició ecològica, incloent-hi l'economia circular i la transició energètica, així com l'economia rural vinculada a recursos endògens, com ara la gestió forestal, la fauna cinegètica, la nova pagesia o la producció de productes proximitat.

Més enllà d’això, arran de les trobades públiques han sorgit altres propostes o reflexions per part de la ciutadania, com el foment del cooperativisme, tant entre empreses privades com entre les institucions públiques. També s'ha plantejat que els negocis que tanquen no tornen a obrir, i això genera una problemàtica; que serien necessàries noves formacions, tant en oficis com en Formació Professional, una qüestió que es podria vincular al programa Odisseu, o que seria interessant fomentar més la cultura i les activitats culturals.

Altres aportacions han girat al voltant de les comunitats energètiques i la seva utilitat o de l’aprofitament dels recursos endògens del territori i la possibilitat d’aprofitar els recursos forestals en tots els aspectes (des de la fusta fins als productes del bosc o la fauna cinegètica). També s’ha apuntat la necessitat que cal fer una millor promoció i comunicació de la tasca que fa el CAUC, tant en matèria d’ajudes econòmiques com de cooperació i de projectes estratègics. Lligat amb això, s’ha constatat que els ajuts Leader són molt importants quan es volen impulsar nous negocis o quan cal ajuda per aquells que ja s’han creat. Tot i que hi ha molts tràmits a fer, s’ha apuntat que les tècniques del CAUC ofereixen un bon assessorament i suport.

Seccions sectorials

A banda d’aquestes trobades, també s’estan fent sessions sectorials, de les quals la darrera serà aquest dijous 27 d’octubre amb la participació de joves de forma virtual. La sessió vol conèixer les inquietuds i necessitats del jovent del territori. Les persones interessades es poden inscriure a través d'un formulari en línia.

Per aquelles persones que no hagin pogut assistir a cap d’aquestes reunions però vulguin dir-hi la seva, encara poden fer les seves propostes i aportacions a través del formulari obert que s'ha habilitat al web del Consorci (www.cauc.cat).

Estratègia de desenvolupament local

El Consorci Alt Urgell-Cerdanya (CAUC), que és qui gestiona els ajuts Leader en aquestes dues comarques, ha posat en marxa un procés participatiu per tal que la ciutadania pugui contribuir a definir quines activitats o sectors s'acaben prioritzant a l'hora de destinar-hi la dotació econòmica. L'objectiu és tenir definida, a mitjans de novembre, l’estratègia de desenvolupament local per l’aplicació de la metodologia Leader a l'Alt Urgell i la Cerdanya, en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comunitària (PEPAC) 2023-2027, cofinançat amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i el del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).

El procés, que compta amb el suport DACC, ha tingut en compte els principals reptes que han sorgit de l'Agenda Rural 2030, impulsada per la Generalitat de Catalunya sota el paraigua de la Comissió Interdepartamental Sobre Despoblament Rural, en la qual han participat activament els Grups Leader de Catalunya entre altres entitats.

 

Mostrar formulari de contacte