Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovació per condicionar l'antic tram de la N-260 substituït pel túnel de Cartanís

Aprovació per condicionar l'antic tram de la N-260 substituït pel túnel de Cartanís

19/05/2010 14:01

Agustí López, diputat de CiU i alcalde de Sort, ha celebrat que la Comissió de Política Territorial celebrada aquest dimecres al Parlament, hagi aprovat per unanimitat la seva proposta d’instar al Govern de la Generalitat a sol·licitar al Ministeri de Foment el condicionament del tram antic de la N-260, avui substituït pel túnel de Cartanís. L'objectiu de la proposta és que es pugui visitar i al mateix temps conservi la seva funcionalitat "com a vial de pas alternatiu en cas de tancament del túnel”.

Tal com ha recordat Agustí López, “al tram de la carretera N-260 entre la Pobla de Segur i Sort existeixen cinc túnels, que redueixen la longitud de la via, faciliten la conducció i han contribuït de forma evident a la millora ambiental dels trams que han quedat lliures de trànsit rodat, com ara els Congostos d’Arboló i de Collegats, tots dos d’una gran bellesa paisatgística i amb una notable biodiversitat”.

Aquest cinc túnels han alliberat de trànsit rodat uns trams de l’antic traçat de la carretera, que és de gran atractiu. "Ara es pot passejar pel fons de la vall tot gaudint de les vistes del riu Noguera Pallaresa, ben a prop dels vehicles però en un espai solitari que ens indueix un altre ritme”, segons López.

El tercer túnel, situat al municipi de Baix Pallars prop de Gerri de la Sal, rep el nom de Cartanís i es va construir per evitar el pas de la carretera prop d’un alt penya-segat format per conglomerats del Permotriàsic fortament esquarterats i que era escenari de freqüents desploms de blocs, on fins i tot hi va morir un treballador que sanejava blocs inestables després d’un despreniment.

Agustí López ha destacat, que “el tram de l’antic traçat paral·lel a aquest túnel presenta avui un lamentable estat d’abandonament i incúria. Entre les penyes vermelloses i la Noguera Pallaresa hi podem veure ferralles, plàstics, runa d’obres... Encara hi ha dos trams asfaltats i amb tanques metàl·liques, que acaben de malmetre un espai que podríem titllar d’abocador incontrolat”.

Els trams de l’antic traçat de la N-260 en desús segueixen pertanyent al Ministeri de Foment, administració que té la titularitat de la carretera, a qui s’haurà de reclamar, tal com estableix l’acord tancat avui, “convertir aquest tram en un espai digne del seu entorn, agradable per les nombroses visites de turistes, i també de pallaresos, que passegen pels antics traçats de la N-260 per accedir al monument natural de l’Argenteria, al pregon Barranc de l’Infern o a l’Ermita de la Mare de Déu d’Arboló”.

Agustí López indica que “la proximitat de les poblacions de la Pobla de Segur, de Gerri de la Sal i de Baro, entre d’altres, atorga potencial de creixement als espais situats als antics trams de carretera avui convertits en zona de vianants, que poden atraure cada cop un nombre més gran de visitants interessats en les passejades en ambients naturals”. Tal com ha destacat el diputat nacionalista, “l’arranjament del tram esmentat farà més atractiva aquesta zona per captar la visita de nous turistes, sent el turisme un element molt important per al desenvolupament econòmic de la comarca”.

Mostrar formulari de contacte