Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovada a la Seu la moció 'Per un desenvolupament rural sostenible integral'

Aprovada a la Seu la moció 'Per un desenvolupament rural sostenible integral'

La proposta, presentada pel PDeCAT, va rebre dilluns el suport d'ERC i l'aprovació parcial de Compromís. El text reivindica la importància del programa Leader

Ple municipal de la Seu d'Urgell
Ple municipal de la Seu d'Urgell
21/07/2017 19:10

El ple de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns la moció "Per un desenvolupament rural sostenible integral", presentada per l'equip de govern del consistori urgellenc (PDeCAT). El text recull la inquietud dels Grups d'Acció Local (GAL) de Catalunya per sensibilitzar les institucions, organismes, grups polítics, empreses i persones sobre la importància de la concertació territorial, la planificació conjunta i de l'enfocament integrador de les polítiques als territoris rurals, a més de posar en valor el programa Leader.

El tinent d'alcalde de Serveis Centrals i Territori, Jesús Fierro, instava en la sessió plenària a "no retallar les subvencions d'aquest programa, que és l'únic que dóna la possibilitat que els emprenedors de la zona tinguin mecanismes d'ajut directes". Fierro també advocava pel reequilibri territorial i apel·lava la Generalitat perquè "minimitzi les distàncies que hi ha entre les zones de més població i de menys".

En concret, l'acord sol·licita l’alineament de fons sectorials, més enllà del Pla de Desenvolupament Rural o bé el que estableix el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) per a les comarques de muntanya, "per a una estratègia única, integral i integradora al món rural, destacant el format plurianual i treballant amb la concertació amb els ens existents (GAL, consorcis de desenvolupament econòmic i Consells Comarcals)".

Finalment, la moció insta el Parlament a retirar la proposició de llei “Desenvolupament Rural Sostenible en la programació i l’execució del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020 finançat per la Unió Europea”, i que s’utilitzin els mecanismes existents per modificar els fons previstos en el PDR vigent. "Si s’escau, en les modificacions del pla per atendre demandes de diferents sectors, tirar-les endavant sempre i quan no hagi de suposar una nova retallada als fons del Programa Leader i altres mesures de vital transcendència per al manteniment i la dinamització dels nostres territoris", s'especifica.

Posicionament dels grups

La moció del PDeCAT va aprovar-se amb el suport d'ERC. El portaveu republicà, Francesc Viaplana, va expressar el seu suport al text i va remarcar la importància del programa Leader per a les empreses de tots els sectors econòmics, destacant que "la proposició de llei tiraria enrera la tasca territorial en aquest àmbit".

Per la seva banda, Compromís va votar a favor en el punt de l'alineament de fons sectorials i la tramesa de l'acord, però es va posicionar en contra de la retirada de la moció polèmica "fins que es paguin els ajuts a la ramaderia de muntanya, que estan pendents", segons va indicar Òscar Ordeig, portaveu del grup municipal. "Malgrat que estem d'acord en moltes de les qüestions que es plantegen, no es pot obviar que hi ha hagut moltes retallades per part de la Generalitat i no s'han solucionat problemàtiques dels territoris rurals", indicava.

Defensa del programa Leader

La moció reivindica el Programa Leader com l’únic existent a Catalunya que suposa un contracte-programa plurianual que promou la concertació público-privada i que permet recolzar, de forma directa i des del mateix territori el seu teixit econòmic. També es destaca la feina de suport al món agrari, en la seva transformació i posada en valor de la producció i a la millora dels serveis a les persones. Així mateix, l'escrit manifesta la preocupació per la dinàmica poblacional dels territoris rurals i s'hi manifesta l'assumpció del compromís de promoure el suport a l'entramat socioeconòmic, en especial a l'emprenedoria, les Pime's rurals i l'economia coopeativa com a elements clau per a l'arrelament de les persones al territori.

Entre altres qüestions també es fa referència a la necessitat d'un calendari per a l'establiment de la fibra òptica i la necessitat d'un marc regulador i normatiu davant del desplegament del pacte de transició energètica.

A l'Alt Urgell el programa Leader ha suposat una inversió en les últimes convocatòries de 6 milions d'euros, que han permès, entre d'altres, la renovació el sector hoteler de la Seu.

Mostrar formulari de contacte