Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovada l'estructura de funcionament de l'Ajuntament de la Seu

Aprovada l'estructura de funcionament de l'Ajuntament de la Seu

Com a novetat, es crearà una comissió de Transparència i Participació. Compromís diu que un pacte entre ERC i CiU els ha deixat fora del Patronat del Sant Hospital
Ple Municipal (juliol 2015)
02/07/2015 11:25

El cartipàs municipal per a la legislatura 2015-2019 ja s'ha presentat al ple de la Seu. En sessió extraordinària, es va donar compte ahir de la constitució dels grups i els decrets de l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, sobre l'organització municipal.

En aquest sentit, el consistori planteja a partir d'ara dues noves regidories, la de Transparència i Bon Govern, i la de Treball Fronterer. A més, hi haurà tres grans àrees de treball: serveis centrals i territori; atenció a les persones, i promoció de la ciutat. L'objectiu de l'equip de govern (CiU) és "centrar-se en la recuperació econòmica, les polítiques socials, en fer una ciutat endreçada i equipada, i fomentar la participació ciutadana".

Precisament, en el ple convocat aquest dimecres també es va aprovar la creació i composició de les comissions informatives, amb la incorporació de la de Transparència i Participació, a instàncies d'ERC, que permetrà a l'oposició "fiscalitzar, controlar i publicar els comptes municipals". Es desplegarà en breu i es fonamentarà en la participació ciutadana, ja que el seu funcionament inclou persones alienes al consistori, que seran convidades a prendre-hi part.

Els regidors també van votar ahir la determinació dels representants municipals a òrgans i entitats vinculades a l'Ajuntament i les delegacions del plenari en la Junta de Govern Local. Així mateix, es va prendre un acord sobre les dedicacions i compensacions dels regidors i grups municipals. Finalment, Meritxell Planes va presentar la seva renúncia al càrrec i serà substituïda per Sílvia Iscla.

Compromís, sense representació al Patronat del Sant Hospital

En quant a l'organització municipal, Òscar Ordeig, portaveu de Compromís, opinava que, "vist el resultat de les darreres eleccions municipals, en les quals cap grup no va obtenir la majoria absoluta i el resultat va ser molt ajustat, caldria haver respectat que tots els partits polítics estiguessin representats a totes les societats i institucions on el consistori hi té representació". La plataforma no serà, per exemple, a HIULS o el Parc del Segre.

És per això que va votar en contra del nomenament dels punts de l'ordre del dia sobre l'assignació de representants municipals a òrgans i entitats. Òscar Ordeig lamentava de forma especial que un pacte entre CiU i ERC els hagi deixat sense presència al Patronat de l'Hospital de la Seu, "malgrat les reunions dutes a terme per trobar un acord". Ordeig es pregunta "si els interessos partidistes han prevalgut sobre la voluntat de la ciutadania de la Seu expressada a les urnes".

En tot cas, la plataforma manifesta que treballarà "des de dins o des de fora del Patronat per recuperar el més de 3 milions d'euros retallats per al funcionament ordinari de l'Hospital i per assegurar el futur de l'equipament, amb més especialitats i més recursos".

En relació amb les crítiques de Compromís, l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, retreia a Òscar Ordeig que "no serà la primera vegada que el seu grup no està al Patronat, ja que el 2014 Progrés va decidir abandonar-lo, deixant que les altres formacions assumissin responsabilitats". Batalla no va dubtar a assenyalar que va ser "una decisió electoralista, a un any vista dels comicis, i en un àmbit que no s'hauria d'haver polititzat". Des de CiU es va sol.licitar a Compromís, "que siguin coherents".

Responent a Batalla, Ordeig va demanar "deixar les motxilles i entendre que en aquell moment la dimissió es va fer de forma reflexionada, com a mostra al desacord amb la gestió feta". La configuració dels representants municipals a entitats i òrgans no depenents de l'Ajuntament també va suposar l'abstenció de la CUP, "perquè no hi seran tots els grups", va incidir Pau Lozano, regidor de la Candidatura Popular, que tot i així va reconèixer que el seu grup està content perquè sí s'hi ha inclòs i podrà conèixer internament el funcionament de l'equipament.

Per la seva banda, Francesc Viaplana, portaveu d'ERC, es mostrava satisfet d'haver aconseguit, amb la decisió de quedar-se a l’oposició, "donar la força necessària per aconseguir ser presents en els organismes, ens i entitats en què es creu que millor es podrà desenvolupar el programa electoral". En relació amb el Patronat de l'Hospital, lamenta que no hi sigui Compromís però remarca que la decisió no és seva.

Delegacions del ple a la Junta i compensacions

El ple d'aquest dimecres també ha aprovat per unanimitat les delegacions del ple en la Junta de Govern Local, algunes de les quals retornen al plenari "per ser més participatives i transparents". Així mateix, s'ha donat el vistiplau a les compensacions dels regidors municipals, dels quals 1,5 estaran alliberats. Compromís proposava en aquest punt que els salaris es rebaixessin un 10 per cent i la CUP va expressar el seu rebuig a les retribucions. "Entenem que a nivell polític ens devem al bé comú i se supera el topall marcat pel nostre codi ètic", va indicar Pau Lozano.

Davant aquestes opinions, Albert Batalla va subratllar que els salaris aplicats no són en cap cas excessius. Així mateix, va recordar que en un ajuntament de les dimensions dels de la Seu "tenir una persona i mitja a dedicació exclusiva està per sota de la normalitat d'altres consistoris".

Renúncia de Meritxell Planes

En el moment de la renúncia de Meritxell Planes al càrrec de regidora per motius personals, l'alcalde Albert Batalla li va agrair la feina feta, la dedicació i empenta davant les regidories que ha encapçalat en la seva etapa política, tot desitjant-li també sort en el seu camí.

En el seu torn de paraula, Planes va manifestar que s'endú "la motxilla plena d'experiències" i la satisfacció pel treball fet amb l'equip de govern de CiU "per la Seu i per a les persones". I va afegir: "Continuaré treballant per la ciutat i el país des de fora de l'Ajuntament".

Mostrar formulari de contacte