Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovades les noves ordenances municipals per al 2016

Aprovades les noves ordenances municipals per al 2016

Els impostos van rebre el vistiplau de l'equip de govern (Convergència) i ERC, mentre que Compromís X La Seu i la CUP van votar-hi en contra. HIULS demanarà un préstec de 600.000 euros per a la renovació dels comptadors d'aigua de la ciutat
Ple municipal de la Seu d'Urgell 09.05.2016
10/05/2016 12:35

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat en el ple municipal del mes de maig la modificació de les ordenances municipals. El nous tributs han comptat amb el vot favorable de l'equip de govern (Convergència) i ERC, i l'oposició de Compromís X La Seu i la CUP.

L'equip de govern destaca que els canvis que han prosperat suposen variacions en el redactat d'impostos com el de vehicles de tracció mecànica amb emissions baixes, l'obertura d'establiments (com a adaptació a la nova llei) i la utilització del domini públic per part d'empreses explotadores de serveis, per exemple, en el cas de la fibra òptica. El vistiplau implica també una reducció del 10 per cent en les plusvàlues i nous conceptes de tributs, com els que fan referència a explotacions ramaderes, agrícoles i d'autoconsum.

D'altra banda, entre les ordenances que s'han modificat hi ha l'import de la retirada de vehicles de la via pública, arran de l'atorgament d'un nou concurs de servei de grua i l'elaboració d'un estudi econòmic que determina que aquesta activitat ha d'ampliar l'horari diurn, que serà de 7 a 22 hores, quan fins ara era de 8 a 20 hores. Així mateix, les sancions augmenten significativament i passen en el cas de les motos de 33,45 a 88 euros en horari diürn i de 53,10 a 120 euros en horari nocturn; pel que fa als automòbils s'apuja de 49,65 a 90 euros i de 62,55 a 120 euros a la nit; i per als vehicles de més de 3.500 quilos passa de 178,95 a 394 euros durant el dia i de 226,80 a 472 euros a la nit. El pagament abans que es porti a terme la retirada s'estipula en 45 euros en horari diürn (25,90 el 2015) i 60 euros en horari nocturn (33,45 el 2015).

Entre d'altres qüestions, en la normativa dels mercats es destaca que el metre lineal de les parades al carrer dels Canonges i al carrer de Santa Maria serà un 50 per cent més econòmic. Finalment, es canvia el preu dels casals d'estiu i s'estableix una quota de 0,875 euros per al manteniment dels futurs comptadors d'aigua que adquirirà l'Ajuntament de la Seu.

Posicionament dels grups

Compromís va justificar el vot contrari al canvi de les ordenances perquè considera que tot i que hi ha modificacions tècniques necessàries, existeixen aspectes com l'augment de les multes sobre els quals cal "un debat més ampli". El regidor Joan Barrera va indicar que "més enllà de les sancions es pot parlar de la gestió dels aparcaments o de la zona blava".

Per la seva banda, Pau Lozano, representant de la CUP, creu que és necessari posar sobre la taula "la globalitat dels impostos, a nivell social, per exemple". Així mateix, tots els grups van demanar més temps per estudiar les propostes, inclosa ERC, a través de Berta Vidal, que sí va donar suport a les modificacions.

L'equip de govern (Convergència) es va mostrar obert a debatre sobre les ordenances, tot i que va defensar la coherència dels augments d'alguns dels tributs, com el de les multes, "pel cost de la grua", segons va indicar el tinent d'alcalde d'Hisenda i Urbanisme, Jesús Fierro.

Compra de comptadors d'aigua

Cal afegir que l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns en el ple municipal la sol.licitud d'un préstec per part d'HIULS per fer front a la renovació dels comptadors d'aigua potable del municipi, la majoria dels quals tenen més de 30 anys. Els aparells digitals permetran un estalvi en la gestió, la detecció d'avaries i el control del consum. Ja s'ha fet una prova pilot dels comptadors, que seran de propietat, en lloc de lloguer.

El cost de compra s'estipula en gairebé 600.000 euros. El préstec va ser aprovat per l'equip de govern (Convergència), ERC i la CUP, mentre que Compromís va abstenir-se qüestionant la utilitat i la transparència d'HIULS, l'empresa a través de la qual es fa la gestió de l'aigua. Fierro, en canvi, va defensar l'existència d'aquesta empresa pública i va recordar que es va aprovar per consens.

Mostrar formulari de contacte