Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovat el Decret per regular les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries

Aprovat el Decret per regular les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries

Segons el Departament d'Agricultura, el nou instrument legal ha d'ajudar a "vertebrar el sector i a millorar-ne la competitivitat"
Vaques frisones
01/07/2020 17:35

El Govern ha aprovat aquest dimarts el Decret que estableix el Reglament de les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries de Catalunya, amb l'objectiu de donar un marc normatiu al sector agroalimentari per crear, si es creu convenient, una estructura interprofessional.

La nova normativa respon, segons l'executiu, a "una necessitat del sector de disposar d'instruments per ser competitius i guanyar massa crítica en els mercats", alhora que dona compliment a les resolucions del Ple Monogràfic que va dur a terme el Parlament sobre aquesta demanda. Aquest Decret desenvolupa una llei aprovada l'any 2015.

Una de les particularitats del sector agroalimentari català, tal com expliquen des del Departament d'Agricultura, és "l'existència d'un important nombre de petites i mitjanes empreses en el sector productor i transformador, que es troben en un clar desequilibri davant dels grans grups de distribució que concentren la demanda". Per això, s'ha considerat necessari "defensar l'existència d'un model propi i diferenciat de comerç de proximitat, en equilibri amb els diversos formats de distribució comercial".

Els diferents sectors agroalimentaris de Catalunya, cada cop més integrats (entre producció i indústria-transformació-comercialització) estan reclamant fa temps, afirma la Conselleria, "disposar de mecanismes que els permetin establir acords amplis que afecten les diferents baules de la cadena de valor agroalimentària".

Paral·lelament, el marc normatiu europeu de la Política Agrària Comuna (PAC) també indica que cal promoure aquest tipus d'organització de la producció i els governs competents han de legislar en la matèria. Un dels principals objectius de la PAC és justament orientar les produccions agràries "a les necessitats del mercat", amb la "flexibilització dels mecanismes d’intervenció que permetin una major adequació de l’oferta agrària a la demanda".

El Govern creu que "aquesta nova normativa facilita la millor integració de la cadena de valor agroalimentària mitjançant acords voluntaris entre les parts" i també ha de permetre "desenvolupar, si s'escau, les extensions de norma".

Mostrar formulari de contacte