Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovat el nou cartipàs del Consell Comarcal de l’Alt Urgell

Aprovat el nou cartipàs del Consell Comarcal de l’Alt Urgell

La gestió del govern (Junts i ERC) s’estructura en quatre àrees al capdavant de les quals hi ha els vicepresidents de la corporació. Rosa Fàbrega serà la presidenta del Consell d'Alcaldes. Compromís lamenta que el grup republicà hagi bloquejat el canvi a l'ens

Ple del CCAU
Ple del CCAU
19/07/2019 17:30

El ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha aprovat aquest dijous el nou cartipàs de la corporació, així com també la representació de l’ens als diversos organismes en què participa. La gestió del govern comarcal manté les quatre àrees del mandat anterior, les quals es corresponen amb les respectives comissions informatives. Cadascuna d’aquestes comissions està presidida per un dels vicepresidents del Consell i integrada per representants de tots els grups polítics: 3 de Junts, 2 d’ERC-AM i 2 de Compromís.

La comissió de Governació i Cooperació Territorial l'encapçalarà Martí Riera (ERC-AM); la de Medi Ambient i Sostenibilitat, Cristina Barbens (Junts); la de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local la presidirà Sergi Parramon (ERC-Am) i la d’Atenció i Serveis a les Persones, Anna Isabel Manrique (Junts).

Pel que fa a les responsabilitats de gestió en serveis concrets, Martí Riera s’ocuparà de Règim interior i personal, Serveis econòmics, Serveis jurídics i Transparència; Francesc Jordana serà el conseller d’Administració electrònica i telecomunicacions, Assistència jurídica-administrativa i Assistència tècnica; Gemma Orrit serà la consellera responsable d’Habitatge, Infraestructures i Protecció Civil; Cristina Barbens s’ocuparà de Medi Ambient, Residus i Energia, a més d’Immigració; Marta Poch tindrà responsabilitats en Ensenyament, Forest i el Refugi d’animals; Marta Soca serà la responsable del servei d’Aigua i dels assumptes d’Infància; Sergi Parramon s’ocuparà de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç; Francesc Canillo serà el conseller de Turisme, Consum i Esports; Carme Lostao, de Patrimoni i Cultura; Anna Isabel Manrique portarà Acció Social; Immaculada Salvador serà la responsable d’Igualtat; Carme Ribó, de Gent gran; Carme Espuga, de Salut; i Immaculada Porta, de Joventut.

Consell d'alcaldes presidit per Rosa Fàbrega, alcaldessa de les Valls d'Aguilar

La Junta de Govern està integrada pel president, Miquel Sala, els quatre vicepresidents, i les conselleres Carme Espuga i Carlota Valls. D’altra banda, la presidència del Consell d’Alcaldes ha recaigut en Rosa Fàbrega, alcaldessa de les Valls d’Aguilar.

Dedicació i règim retributiu

En el ple es va aprovar també el règim retributiu i la dedicació dels membres de la corporació comarcal. En aquest sentit, durant la legislatura s'estableix una dedicació del 50 per cent per al president de l'ens, amb un sou aproximat de 26.530 euros, i dues dedicacions parcials més, del 25 per cent, per als vicepresidents primer i segon, que cobraran gairebé 12.175 euros.

Estructura i funcionament

El president alturgellenc, Miquel Sala (Junts), ha remarcat que l'estructura és "funcional" i que ara, després dels nomenaments, ja està tot en marxa, malgrat que caldrà cobrir la plaça de gerència. Sala també ha incidit en el fet que els càrrecs i representacions s'han distribuït de forma proporcional amb els resultats de les eleccions del 26-M. Pel que fa a les retribucions, puntualitza que estan establertes segons la normativa i en funció del temps que es dedicarà a la institució.

Per la seva banda, el vicepresident Martí Riera (ERC) ha recordat que l'acord de cartipàs pactat amb Junts està molt treballat i és molt positiu. L'alcalde de Coll de Nargó es mostra "esperançat" que sigui possible un canvi d'estil al Consell Comarcal alturgellenc, "on s'haurà de compartir responsabilitats després de molts anys de govern monocolor". Martí ha subratllat també la voluntat de fer molta feina per a la comarca en els propers anys.

Per la seva banda, des de Compromís, Carlota Valls ha valorat positivament la presència en les comissions de treball i la junta de govern perquè "totes les persones que ens han votat tindran representació en aquests òrgans". Tanmateix, ha justificat l'abstenció en el punt de les dedicacions i el règim retributiu en considerar que cal esperar a veure quina feina es fa. "No som aquí per guanyar diners, sinó per treballar per la comarca, i vetllarem perquè així sigui", ha asseverat. El punt de delegació de competències a la gerència es va posposar fins que se sàpiga qui assumirà aquesta tasca.

Compromís lamenta el suport d'ERC a Junts

Compromís ha tornat a lamentar en un comunicat de premsa que el pacte de Junts amb ERC "impossibilita, un cop més, després de 32 anys de governs convergents, un canvi a l’institució". També ha lamentat que s'ha perdut "una ocasió històrica per capgirar la mala situació d’empobriment, envelliment i despoblament a la comarca".

El grup considera que l'acord de govern comarcal "avala la nefasta gestió feta fins a l’actualitat i li dóna continuïtat durant els propers 4 anys". I afegeix: "D’aquesta manera, es dóna l’esquena als ciutadans i ciutadanes, així com als seus ajuntaments". En aquest sentit, es denuncia que ERC a la Seu ha obligat a pactar els regidors republicans de l'Alt Urgell, "posant al davant els interessos partidistes i les cadires, en lloc de les polítiques necessàries per tirar endavant el territori". Compromís advoca per "accions progressistes centrades en les veritables necessitats del territori i de la seva gent, aplicades amb criteri, amplitud de mires i vocació de servei per sortir de la situació en què es troba la comarca", que qualifica de "paràlisi".

Al llarg d’aquesta nova legislatura, els consellers i conselleres de Compromís es proposen estar amatents perquè les decisions i les actuacions que es prenguin des del Consell Comarcal "respectin la legalitat, la transparència, la imparcialitat i la igualtat". L'objectiu final és "millorar la imatge i la confiança del ciutadà en la institució", que ha d'atendre mancances i reivindicacions en l'àmbit de les telecomunicacions, les carreteres, els equipaments i els serveis a la ciutadania "perquè la gent no marxi del territori". És per això que el principal grup de l'oposició al CCAU aposta per sensibilitzar sobre la importància que té per a un país tenir cura i valorar les seves zones rurals i de muntanya, "tant des del punt de vista del manteniment de l’ecosistema, com des de l’economia i la població".

Des de Compromís sí es valora molt positivament el fet que per primer cop el nombre de conselleres és superior al de consellers, "fet que demostra que la lluita pel dret de les dones a ocupar càrrecs públics avança, i que la dona del món rural té molt a dir".

Mostrar formulari de contacte