Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovat el Pla de salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran

Aprovat el Pla de salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran

Entre les prioritats del document hi ha captar i retenir professionals i avançar en les estratègies de col·laboració amb les zones transfrontereres

Pla de Salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran
Pla de Salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran
11/07/2022 15:15

El Consell de Direcció del CatSalut ha aprovat aquest dilluns el Pla de salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, després que fa uns dies el document el va validar el Consell de Direcció de l'àmbit pirinenc. Aquest text és la versió territorial del nou Pla de salut de Catalunya, l’instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria sanitària de la Generalitat.

El document adapta els objectius del pla general a la realitat i les especificitats inherents del territori i té com a repte la millora dels resultats en salut i benestar de la població, tot adoptant una visió més àmplia del concepte de salut. En paraules del gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Felip Benavent, "el pla territorial pretén indicar cap on s'ha d’anar i mostrar les grans línies de transformació que ha de viure el sistema". Benavent també afegeix que "és la brúixola que ens ha d’ajudar a fer front a la sostenibilitat dels serveis sanitaris com a elements de cohesió, equitat territorial i garantia d’accés als serveis de salut per a la ciutadania".

El planejament s’articula sobre quatre grans estratègies sorgides de les prioritats detectades tant en la salut poblacional com en el mateix sistema sanitari: la igualtat d’oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l’atenció a la salut i les palanques de canvi transversals. A partir d’aquí, es defineixen diversos objectius per als quals des de la regió s’han dissenyat fins a un total de 175 accions específiques, que responen a les necessitats concretes de l’Alt Pirineu i Aran.

Especificitats de l'Alt Pirineu i Aran

Entre les especificitats del territori que es destaquen hi ha la baixa densitat de població, amb gran dispersió i poca transversalitat; un índex d’envelliment i sobreenvelliment per sobre de la mitjana de Catalunya; la dependència exterior pel que fa als serveis sanitaris i el fet que és un territori transfronterer (amb França, Andorra i l’Aragó), així com les particularitats de l’Aran i la Cerdanya, que compten amb models de governança diferenciats.

En aquest sentit, algunes de les principals necessitats que presenta el territori i que es contemplen en el pla són implementar mesures que promoguin la captació i retenció de professionals; potenciar el treball en xarxa i la cooperació transversal tant en la gestió clínica pel contínuum assistencial com pel suport logístic entre serveis; promoure polítiques de discriminació positiva per evitar desigualtats en la prestació de serveis; treballar l’atenció integrada social i sanitària; potenciar l’acció comunitària amb orientació a la gent gran; desenvolupar nous models d’atenció a les persones; desenvolupar alternatives assistencials d’atenció presencial i no presencial; o apropar tractaments de baixa o moderada complexitat que puguin ser prestats en proximitat. També es fa necessari establir aliances estratègiques entre entitats proveïdores per a la prestació de serveis i promoure la cooperació transfronterera. 

L’elaboració del pla ha inclòs un procés participatiu, en què han intervingut 140 persones, entre professionals de totes les entitats de salut de la regió; membres d’associacions de malalts, de consumidors i d’empresaris; col·legis professionals del sector; món local (ajuntaments, consells comarcals i diputació); entitats de foment del territori; ONG i altres departaments de la Generalitat de Catalunya relacionats amb el Departament de Salut. Amb l’aprovació del document, comença ara la seva implementació, que es focalitzarà en els aspectes que necessiten una execució més immediata. 

Àmbit d’actuació

La població de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran és d’uns 70.000 habitants, que viuen en 77 municipis i més de 600 nuclis de població, el 63,6% dels quals tenen menys de 500 habitants. La Regió té el 14,5% dels nuclis de menys de 500 habitants de Catalunya, per la qual cosa a la baixa densitat de població s’hi afegeix una gran dispersió que, juntament amb unes difícils comunicacions, marquen i influeixen directament en la distribució dels recursos sanitaris.

Pla de salut de Catalunya 2021-2025

El nou Pla de salut 2021-2025 s’ha elaborat partint de l’informe "Retrospectiva de trenta anys de planificació sanitària a Catalunya: El motor de transformació del sistema de Salut de l’OMS", el Pla de Govern de la Generalitat i la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19. És per això que el nou document recupera una visió més estratègica i es compromet amb el marc estratègic dels objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de l’ONU, voluntat alineada amb el Pla nacional per a l’Agenda 2030 i el Programa Horitzó Europa 2021-2027.

El plantejament com a base un concepte de salut més ampli, que va més enllà de l’absència de malaltia i que és el resultat de la relació entre les persones i l’entorn físic i social. Per això, també compta amb uns principis ètics, com el respecte per les persones, la justícia social i equitat, la cura de les persones i l’entorn, i l’eficiència i la sostenibilitat.

Mostrar formulari de contacte