Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovat el reglament regulador del càlcul de prestacions a Andorra

Aprovat el reglament regulador del càlcul de prestacions a Andorra

25/01/2010 18:52

Determinades prestacions de la branca general que estableix la Llei de la seguretat social 17/2008 d'Andorra, requereixen d’una base de càlcul per  determinar-ne l’import. Es tracta de les prestacions per incapacitat temporal, maternitat, invalidesa, viduïtat i orfenesa. El nou reglament, aprovat pel Govern del Principat, desenvolupa l’article 121 de la llei de la seguretat social que regula la base de càlcul de les prestacions.

A l’hora de determinar la base de càlcul d’aquestes prestacions es tindrà en
compte el salari mensual global dels 12 darrers mesos treballats precedents a la data del fet causant o, en cas que no s’hagi treballat 12 mesos, la base de càlcul és el salari global mensual mitjà del període efectivament treballat.

En cas que una persona no justifiqui cap període de cotització durant els darrers 12 mesos anteriors al fet causant, la base de càlcul serà el salari global mitjà cotitzat a la CASS pel conjunt de persones assalariades durant l’any immediatament anterior a la data del fet causant.

El reglament també estableix que els complements, primes i gratificacions s’integren en el període en el que es van meritar i no en el que es van liquidar. Les situacions d’atur de treball produïdes durant el període de referència es tenen en compte a l’hora d’establir la base de càlcul.

Per altra part, s’introdueix el concepte de pluriactivitat, com ara la situació en la que una persona desenvolupa una activitat assalariada i una activitat per compte propi. En aquest cas, la base de càlcul de la prestació econòmica serà la resultant de sumar, pel període de referència, els salaris cotitzats en el col·lectiu de persones assalariades i el salari global mitjà cotitzat a la CASS pel conjunt de les persones assalariades de l’any immediatament anterior a la data del fet causant.

L’actualització de les bases de càlcul es realitza prenent en consideració l’IPC dels anys naturals immediatament anteriors. Per actualitzar les bases de càlcul de períodes anteriors a l’any 1998 s’aplica la mitjana dels IPC francès i espanyol.

Mostrar formulari de contacte