Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovat el retorn de l'ús obligatori de la mascareta en espais exteriors

Aprovat el retorn de l'ús obligatori de la mascareta en espais exteriors

El govern espanyol ha donat aquest dijous el vistiplau a la mesura i afirma que si cal ampliarà el fons COVID per a les comunitats. L'executiu fixa com a excepcions la pràctica d'esport i l'estada a espais naturals quan hi hagi una distància d'1,5 metres

Mascareta
Mascareta
23/12/2021 12:45

El Consell de Ministres del govern espanyol ha aprovat el reial decret que recull la recuperació de l'obligatorietat de portar mascareta en espais exteriors per plantar cara a la sisena onada de la COVID-19. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que el document manté el règim sancionador que hi havia fins ara (100 euros de multa) i les excepcions anunciades aquest dimecres pel president espanyol, Pedro Sánchez: no caldrà portar-la si es practica esport o si es passeja per espais naturals on es pot mantenir una distància d'1,5 metres amb persones no convivents.

L'executiu ha promès també que, si cal, ampliarà el fons COVID per a les comunitats autònomes. "Ja hi ha uns recursos de 7.000 milions d'euros, però si en són necessaris més, n'hi haurà més", ha dit la portaveu Isabel Rodríguez, que també ha insistit en la petició de "precaució, serenitat i responsabilitat per part dels ciutadans" i ha reiterat el suport a les decisions de cada territori sobre la resta de mesures a aplicar.

D'altra banda, la ministra de Salut, Carolina Darias, ha afirmat que el seu executiu accelera la vacunació i aprova el retorn de les mascaretes a l'exterior perquè "sembla fonamental". Altres acords són emetre autoritzacions temporals per permetre la venda a les farmàcies de test d'antígens d'ús professional perquè estiguin a la disposició dels ciutadans. A més, preveu destinar 292 milions d'euros a augmentar el nombre de professionals sanitaris disponibles i millorar les seves condicions laborals, reduint la temporalitat per sota del 8%.

Acceleració de la vacunació

El govern espanyol vol intensificar el procés de vacunació i estableix com a objectius tenir el 80% de la població d'entre 60 i 69 anys vacunada amb la tercera dosi abans que acabi l'any. També el 80% de les persones d'entre 50 i 59 anys per la setmana del 24 de gener, el 80% dels d'entre 40 i 49 anys per la primera setmana de març, el 70% de nens amb la primera dosi pediàtrica a la setmana del 7 de febrer i el 70% amb la segona dosi pediàtrica per la setmana del 19 d'abril.

Crítiques per part de la Generalitat

En relació amb les mesures exposades ahir a la Conferència de Presidents, el president del Govern català, Pere Aragonès, les considera "clarament insuficients" i en reclama "de més valentes, coordinades i a tot l'Estat, amb els matisos convenients per adaptar-se a la realitat epidemiològica de cada territori". El president de la Generalitat també reivindica l'extensió del fons COVID per al 2022 per reforçar el sistema sanitari i crear ajudes econòmiques pels sectors afectats. Aragonès, "sorprès" per les "poques mesures" anunciades aquest dimecres pel president espanyol Pedro Sánchez, ha demanat que s'apliquin restriccions a altres comunitats autònomes i ha instat a seguir l'exemple d'altres països europeus.

Els vacunats no hauran de fer quarantena si són contacte estret

El Departament de Salut ha informat aquest dimecres que seguirà finalment la recomanació estatal i estipularà que les persones vacunades no hauran de fer quarantena si són contacte estret. Així, Salut fa marxa enrere i no introduirà canvis pel que fa les quarantenes que quedaran com actualment: les persones correctament vacunades no han de fer una quarantena si han estat contactes estrets d'una persona positiva de COVID-19, malgrat l'alt risc de contagis de la variant Òmicron. En un comunicat, el Departament admet que el nou protocol estatal genera "importants dubtes sobre la seva aplicabilitat".

Mostrar formulari de contacte