Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aragonès i Urkullu es reuneixen a Alp en el marc del Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus

Aragonès i Urkullu es reuneixen a Alp en el marc del Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus

La trobada, la primera entre els dos mandataris, arriba tot just abans que el País Basc passi a presidir el consorci. El president del Govern català qualifica la reunió de "molt positiva" i diu que volen enfortir "encara més" les relacions. Urkullu planteja "repensar" el model d'estat i el sistema de finançament
Reunió entre Aragonès i Urkulli en el marc del Consell Plenari de la CTP (Foto: ACN)
13/12/2021 11:55

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el lehendakari, Íñigo Urkullu, han mantingut aquest dilluns a Alp la seva primera reunió bilateral. Aquesta trobada s'ha celebrat coincidint amb el 39è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), en el qual Catalunya traspassa la presidència d'aquest consorci al País Basc.

Abans de reunir-se amb Urkullu, Pere Aragonès ha presidit l'acte de benvinguda de la jornada, on s'ha mostrat satisfet per la "feina feta" en els darrers dos anys al capdavant de la Comunitat. També ha posat en valor la importància d'espais de treball com aquest ens i ha conclòs afirmant: "Catalunya és un país obert al món amb una llengua i cultura pròpies que ens cohesionen i enforteixen".

El lehendakari, Íñigo Urkullu, ha explicat que en la primera reunió bilateral de caire presencial amb el president del Govern, Pere Aragonès, s'ha parlat de la necessitat de "repensar" el model d'estat per fer front al problema del finançament. Així, tot i que ha recordat que tant el País Basc i Navarra compten amb un sistema propi, ha dit que són conscients de la "dinàmica" que s'està produint en el conjunt de l'Estat, "del que és el centre i la perifèria". Per la seva banda, Aragonès ha qualificat de "molt positiva" la trobada i ha manifestat la seva voluntat d'enfortir "encara més" les relacions.

Tots dos mandataris han detallat que en la seva conversa s'ha parlat de la situació de la pandèmia i de les eines per mitigar-la, a més del repartiment i el calendari en què es faran efectius els fons europeus Next Generation, entre altres. Urkullu també ha exposat la seva "preocupació" per la nova llei de l'audiovisual, tot i que ha dit que espera que els aspectes "més negatius" que contempla aquesta norma es puguin resoldre durant la tramitació de les esmenes parcials presentades per Esquerra. En aquest sentit, ha dit que no li correspon parlar en representació del PNB i que des del govern basc s'atén aquesta reivindicació, la qual també és "compartida".

El lehendakari ha manifestat que està preocupat pel pes que pot tenir l'eusquera a les plataformes digitals i ha defensat la "pluridiversitat" de llengües en aquest àmbit. Urkullu confia que tot plegat s'acabarà resolent, ja que considera fonamental que totes les institucions comptin amb uns pressupostos aprovats i que, en el cas dels comptes de 2022, són "fonamentals" per sortir de la crisi de la COVID-19 i el rellançament econòmic.

Clam per reobrir els passos fronterers

Aragonès i Urkullu han participat al XXXIX Consell Plenari de la Comunitat de Treball (CTP) dels Pirineus, en el transcurs del qual Catalunya ha traspassat la presidència d'aquest consorci al País Basc. Els representants de cadascun dels set territoris que aplega l'ens han reclamat als estats la reobertura dels passos fronterers, tot defensant la necessitat de garantir la mobilitat per aquestes àrees. En aquest marc també s'han revisat les accions dutes a terme en aquest mandat i identificar els reptes del territori per al futur.

Segons dades de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), en els últims 60 anys l'augment de temperatura registrat al Pirineu ha estat d'1,2 graus. Davant d'aquesta situació, s'ha apostat per la ratificació d'una Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic de caràcter transversal i transfronterer. Així, la coordinadora de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), Eva Garcia, ha assegurat que "el territori pirinenc pateix cada dia una mica més les cicatrius del canvi climàtic" i que, per això, els set territoris de la CTP han decidit actuar-hi.

L'estratègia se centra, principalment, en la definició de mesures clau perquè el Pirineu sigui més "resilient" al canvi climàtic i inclou 89 accions prioritàries que hauran d'aplicar-se d'aquí a 2030. Entre d'altres, Garcia ha dit que cal acompanyar al sector econòmic i social en la seva transició cap a la disminució del carboni. També ha volgut deixar clar que tot el que succeeix als territoris de muntanya també afecta a d'altres zones i ha dit que des de l'OPCC es poden impulsar iniciatives pilot, com ara de vinculades a donar resposta als riscos naturals i de canvi climàtic en solucions basades en la natura.

Mostrar formulari de contacte