Àreu torna a celebrar la seva cursa contra el sol amb la sisena edició de la Milla Vertical
Tindrà lloc aquest dissabte, 8 de juny, amb l’ascens al cim del Monteixo, de 2.905 metres. L'objectiu dels organitzadors és popularitzar la competició i consolidar-la en el calendari de la Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya
El vicepresident segon en funcions de la Diputació, Gerard Sabarich, ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de la 6a Milla Vertical d’Àreu, al municipi d’Alins, que se celebrarà aquest dissabte, 8 de juny. L'acte ha comptat amb les intervencions del director de cursa, Iu Escolà, i el director de muntanya, Manel Pérez.
La Milla Vertical d'Àreu és una cursa d’ascensió al cim del Monteixo, de 2.905 metres, de 3,6 km i un desnivell positiu de 1.685 metres. La prova és distingeix pel fet que s’inicia amb l’inici de la posta del sol. L’objectiu dels participants és arribar al cim abans que el sol s’hagi amagat.
De moment ja hi ha 130 inscrits. L'organització proposa també dues distàncies més, una adaptada pels joves de 13 a 18 anys, de 2,3 km i 1.000 metres de desnivell; i un itinerari adaptat a l’antic recorregut de la Cuita al Sol, per als participats de 3 a 12 anys.
La cursa es recupera després d'uns anys d'aturada, amb la intenció de popularitzar-la i consolidar-la dins del calendari de proves de la Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya i de la Federación Española de Deportes de Montaña.
Simbolisme
Gerard Sabarich ha explicat durant la seva intervenció que es tracta d’una cursa cent per cent d’Àreu, que va ser repensada en el seu moment i que té un simbolisme especial per la tradició que arrossega. De la seva banda, Iu Escolà, ha explicat que per a l’edició d’enguany es manté el recorregut que ja van marcar fa tres anys, que és "dur i exigent". Finalment, Manel Pérez, ha assenyalat que un dels atractius pels qual cada any tenen uns percentatges d’inscripcions notables és el fet de superar un desnivell positiu com aquest en un recorregut tan curt, i també el fet que el descens es faci de nit pel trajecte tradicional.
Basada en un llibre de Pep Coll
La prova inicial té l’origen en el llibre “L’edat de les pedres”, de l’escriptor Pep Coll, on es ressuscita la llegenda de “L’home que corria més que el sol”; situada en el poble de Malpui, que ben bé podria ser l’Àreu actual.
Diu la llegenda que, la vigília de la Festa Major del poble, es feia una cursa a peu entre els fadrins de la població. Es donava la sortida a la plaça del poble just a inici de la posta del sol, i es tractava d’arribar dalt de la muntanya que hi havia precisament al davant i a llevant del poble abans de la posta del sol dalt del cim. El premi era el dret a escollir fadrina per al ball de la Festa Major.
Festival de senderisme
Paral·lelament, aquest cap de setmana se celebrarà el quart festival de senderisme que combinarà sortides amb guies de muntanya, a càrrec d’Albert Isus, activitats culturals, tastos gastronòmics, fires artesanals i tallers.