Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Arrenca a la Seu d'Urgell el 28è Congrés de Fires de Catalunya

Arrenca a la Seu d'Urgell el 28è Congrés de Fires de Catalunya

La FEFIC anuncia la creació d'un observatori del sector, que permetrà tenir xifres d'impacte econòmic. L'any que ve hi ha programats 411 esdeveniments firals al país i s'espera que el 2023 es normalitzin les xifres en relació amb el 2019
Inauguració del Congrés de Fires de Catalunya a la Seu d'Urgell (Foto: FEFIC)
25/11/2021 13:30

La Seu d'Urgell acull aquest dijous i divendres el 28è Congrés de Fires de Catalunya. La trobada, que es duu a terme al Centre Cultural Les Monges, vol servir per compartir experiències de l'àmbit firal, després de l'impacte econòmic de la pandèmia de la COVID-19.

L'alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, ha donat la benvinguda als assistents i ha expressat la satisfacció d'acollir aquest esdeveniment. "El congrés és especial perquè a la Seu d’Urgell celebrem la Fira de Sant Ermengol, que és mil·lenària i la més antiga de tota la península ibèrica, documentada l’any 1048", ha explicat. Viaplana també ha reconegut l'adaptació constant de les fires al context actual, però ha valorat el fet que "en sorgeixen oportunitats".

Per la seva banda, el director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrades, ha exposat en roda de premsa que pel 2022 ja hi ha programades 411 fires, de les quals 58 són fires d’àmbit internacional i estatal i 353 d'àmbit local i comarcal, la majoria multisectorials. Torrades ha puntualitzat que "aquestes xifres indiquen una clara recuperació del número d'esdeveniments d'aquest tipus, ja que el 2020 va haver-hi una davallada important". Les dades encara estan lluny de les 480 del 2019.

Torrades ha anunciat que l'any que ve està previst que tornin esdeveniments firals molt rellevants a Barcelona, com Alimentaria, Hispack, Graphispack o Barcelona Bridal Week Fashion. A més, es repetiran Municipàlia i Eurofruit a Lleida, el Mercat de Música Viva de Vic, la Fira de Tàrrega i centenars d’altres certàmens. "L'impacte econòmic i social d'aquestes fires és molt important a nivell local i la Generalitat n'és conscient", ha indicat.

Finalment, la presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Coralí Cunyat, ha agraït l'acollida a la Seu d'Urgell i ha remarcat que "el 2022 serà any de recuperació i el 2023, l'any de la normalització de les fires, "tot i que caldrà veure si es recupera l'interès d'empreses i de visitants per seguir essent un motor econòmic vital". A més, ha explicat que s'està treballant per crear un observatori per conèixer l'estat del sector i les xifres d'impacte en l'economia.

Per Cunyat, el temps de pandèmia ha estat "molt dur", ja que l'activitat firal s'ha vist "aturada" i fins i tot "prohibida". En aquest sentit, ha afirmat que en aquest període s'han estat preparant "per innovar i aportar creativitat", a més de dur a terme el procés de transformació digital i introduir elements com ara la sostenibilitat o els plans d'igualtat, entre d'altres. Cunyat es marca com a repte de futur veure com es recuperen les xifres d'empreses i visitants als certàmens. Així, ha conclòs: "Les fires continuaran sent un motor de econòmic imprescindible pel país, perquè hem aconseguit tenir fires segures".

L’any 2019 les fires catalanes van generar un impacte total de 7.000 milions d’euros amb la generació de treball de 55.000 llocs de treball directes i indirectes. "I totes les fires, més grans o més petites generen impacte econòmic en la destinació on se celebren; totes les fires són importants", ha asseverat la presidenta de la FEFIC.

Ponents

Entre els ponents del congrés destaca el gastrònom Pep Palau; Marina Calls, responsable de Projectes Promoció Àrea d'Artesania Consorci de Comerç, Artesania i Moda; Xavier Valls, director Artesania de Catalunya; Jordi Palmiola, responsable de 14, coordinació i promoció de les activitats d'Eurecat en l'àmbit de la Indústria 4.0; David Torrelles, delegat de l'Alt Pirineu i Aran d'Acció; Alba Cabañas, assessora estratègica en Sostenibilitat/Sustainthinking; Eduard Dalmau, estratega digital i consultor especialista en processos de transformació d'empreses, a més de director general a RocaSalvatella; i Xavier Escales, autor del llibre "Les persones primer".

El 28è Congrés de Fires de Catalunya està organitzat per l'Ajuntament de La Seu d'Urgell, la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya i la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) i compta amb el suport de les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. La coordinació serà responsabilitat de Carme Sáez i Elisenda Currius, de la consultora Thinquery.