Arrenca la segona meitat de la campanya electoral a la Seu amb propostes sobre joventut, sanitat i trànsit
Compromís advoca per pisos assequibles per a joves i una Festa Major "més a prop del centre". Junts reivindica les millores en salut assolides a la ciutat amb el conseller Argimon. ERC anuncia una borsa de lloguer per a persones no vulnerables però amb dificultat d'accés a l'habitatge. La CUP vol limitar a un sol sentit la circulació entre les places de les Monges i de Catalunya
Els partits que concorren a les eleccions municipals de la Seu d'Urgell ha reprès aquest dissabte el contacte amb els votants al mercat setmanal, tot entrant ja a la segona meitat de la campanya i després que ahir divendres la Sala de Sant Domènec acollís un debat públic dels alcaldables, organitzat per l'Associació d'Empresaris de l'Alt Urgell.
Compromís ha reiterat aquest dissabte que volen “facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer assequible”, dins la presentació de les seves propostes per a joves. Consideren que això “ajudaria que es quedessin a la Seu”. En aquest àmbit, també proposen que el Centre Cívic El Passeig esdevingui “un Centre Jove, i només pels joves”, i “un espai de trobada i debat, per coordinar-hi activitats” i amb programes específics pels joves de 16 a 20 anys, d’una banda, i pels majors de 20, de l’altra.
Pel que fa a la Festa Major, el candidat a l’alcaldia, Joan Barrera, defensa que se celebri “més a prop del centre” i sigui “de més qualitat, més intergeneracional i amb més participació de les colles joves”. Quant a la feina, Barrera creu que “l’impuls econòmic” que proposen “haurà de permetre la creació de més llocs de treball que, conjuntament amb l’oferta d’Andorra, ha de donar sortida a les noves generacions”. En aquest punt, hi afegeix que “cal defensar millor els interessos dels fronterers”.
Pels estudiants, CxSeu defensa “un increment de beques pel fet de viure al Pirineu”, juntament amb “millora del transport públic, amb més freqüències i preus com els de l’àrea de Barcelona”, perquè consideren que “no pot ser” que el preu de Ponts a Lleida sigui diferent del de Ponts a la Seu. Finalment, proposen crear una borsa d’ajuts a joves emprenedors.
El candidat a l’alcaldia per Junts, Jordi Fàbrega, ha posat en relleu “les fites assolides en matèria de salut durant la legislatura que ara acaba”. Ho ha fet tot aprofitant la visita a la ciutat de l’exconseller Josep Maria Argimon, amb qui es va treballar “molt colze a colze”, ha recordat.
Entre aquestes millores, l’alcaldable de Junts per la Seu ha subratllat el nou CAP de la Seu, el consultori de Castellciutat o l’establiment d’una base permanent del Grup d’Actuacions Especials de Bombers (GRAE) a l’Aeroport, amb un metge o metgessa del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). També ha esmentat l’estrena de l’heliport nocturn pel SEM, també a l’Aeroport, a més de la signatura del conveni sanitari amb Andorra que permet ampliar les prestacions sanitàries que l’Hospital de Meritxell ofereix als ciutadans de l’Alt Urgell i el Pirineu. A totes aquestes fites, Fàbrega hi afegeix “l’inici del camí que ha de concloure amb el nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell”, als terrenys situats darrera la caserna de Bombers.
El cap de llista de Junts ha volgut remarcar que, a més a més, “tot això s’ha fet havent de gestionar la crisi sanitària més greu de l’últim segle, la pandèmia de COVID-19”. Un període en què Fàbrega, com a alcalde, va estar “informant diàriament la població sobre l’evolució de la pandèmia” i “adoptant les mesures pertinents en cada moment”, recorda.
El cap de llista d'ERC i candidat a la reelecció, Francesc Viaplana, i el número 7 de la formació en aquestes eleccions, Jan Tomàs, han presentat algunes de les propostes que proposen per al jovent de la ciutat. Viaplana ha insistit que “una de les principals dificultats que es troba el jovent de la nostra ciutat és poder accedir a un habitatge digne i realitzar el seu procés d’emancipació”. Per això, vol crear “una borsa d’habitatge accessible per a aquelles persones que no es troben en situació de vulnerabilitat però que tampoc no poden accedir al mercat lliure”, que considera que són principalment la gent jove.
L’actual alcalde també ha exposat la voluntat de “continuar treballant conjuntament amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya” per a la cessió de pisos de lloguer perquè els gestioni l’Ajuntament, a més d’”habilitar habitatges de propietat municipal” i de “reduir en un 90% l’IBI a les propietats que cedeixin els seus habitatges per incorporar-los al parc públic”.
Encara pel que fa a la política per a joves, el cap de llista d’Esquerra ha remarcat “la importància d’oferir espais d’oci i cultura per a la relació, interacció i socialització del jovent”. Una altra proposta que planteja ERC és la creació d’una escola d’oficis “per promoure l’accés al mercat laboral i tenir més facilitats per accedir a un lloc de feina qualificat”.
La CUP opina que "des de fa anys la Seu pateix una massificació del vehicle privat, que degrada l'espai públic en general", segons afirma el número 4 de la candidatura, Ernest Prieto. Des d’aquest plantejament, la formació és partidària d’un “pla de millora de l’espai públic” que passaria per “limitar a un sol sentit de circulació” el trànsit al centre neuràlgic: entre la plaça de les Monges i la plaça de Catalunya.
En aquest tram format pel carrer de Sant Ot i la part baixa de l’avinguda de Pau Claris, la CUP hi vol “ampliar les voreres i elevar els passos de vianants”. Prieto també defensa “adaptar els carrers per a persones amb diversitat funcional, millorar els accessos als centres educatius ampliant-hi les voreres” i “crear itineraris senyalitzats i segurs que permetin unir el centre de la Seu amb els barris i Castellciutat”, tant per a vianants com per a ciclistes.
El PP i Vox no han difós aquest dissabte cap comunicat o convocatòria referent al seu programa electoral.