Arrenca un nou curs de l'Escola de Pastors de Catalunya
L'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya començarà el nou curs el pròxim dilluns 24 de gener. Enguany obrirà les portes amb 17 alumnes i ho farà destinant una setmana temàtica a les tasques de pastor de muntanya.
Al centre s'han format en catorze edicions un total de 217 persones. La mitjana d'edat dels alumnes és de 30 anys i edició rere edició el percentatge de dones que fan el curs va en augment. Pel que fa a la procedència de l'alumnat, gairebé cap no té vincles familiars amb la pagesia. Fins a l'any 2020, més d'un 60% de les persones que van fer la formació es dediquen al sector primari.
La feina del pastor es fa en època estival, quan tots els ramats s'agrupen i pugen a muntanya per passar-hi l'estiu. Mentre els pagesos són a les valls fent herba per a l'hivern, a muntanya els animals peixen i els guarda un pastor. Aquest sistema és imprescindible per al manteniment de les explotacions del Pirineu, però també representa un llegat cultural i una manera de mantenir el territori i la biodiversitat.
Formació i explotacions col·laboradores
L'Escola forma sobre meteorologia, orientació, el cicle dels paràsits, els gossos d'atura i els gossos de protecció i altres matèries per millorar la preparació de l'alumnat que vol dedicar-se a aquesta feina ancestral. També s'ofereixen dues setmanes de pastura específica, silvipastura i muntanya. La formació té una durada de sis mesos i mig: dos i mig de teoria i quatre de pràctiques.
A l'Escola de Pastors hi participen nombroses explotacions de tot el país que fan el paper de tutors, incloent-hi les pastures de muntanya. El model d'explotació que acull l'alumnat mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional o ecològica, de gestió familiar, on s'arribi a fer una transformació i venda directa del producte.