Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Arrenca un nou curs de l'Escola de Pastors de Catalunya

Arrenca un nou curs de l'Escola de Pastors de Catalunya

La iniciativa formativa, que inclou classes teòriques i un període de pràctiques, comptarà amb 17 alumnes. En tretze edicions s'ha format 217 persones, de les quals més d'un 60 per cent treballen al sector primari
Ramada de la muntanya de Llessui amb unes 4.300 ovelles d'onze pastors diferents. (Foto d'arxiu/ACN)
19/01/2022 17:43

L'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya començarà el nou curs el pròxim dilluns 24 de gener. Enguany obrirà les portes amb 17 alumnes i ho farà destinant una setmana temàtica a les tasques de pastor de muntanya.

Al centre s'han format en catorze edicions un total de 217 persones. La mitjana d'edat dels alumnes és de 30 anys i edició rere edició el percentatge de dones que fan el curs va en augment. Pel que fa a la procedència de l'alumnat, gairebé cap no té vincles familiars amb la pagesia. Fins a l'any 2020, més d'un 60% de les persones que van fer la formació es dediquen al sector primari.

La feina del pastor es fa en època estival, quan tots els ramats s'agrupen i pugen a muntanya per passar-hi l'estiu. Mentre els pagesos són a les valls fent herba per a l'hivern, a muntanya els animals peixen i els guarda un pastor. Aquest sistema és imprescindible per al manteniment de les explotacions del Pirineu, però també representa un llegat cultural i una manera de mantenir el territori i la biodiversitat.

Formació i explotacions col·laboradores

L'Escola forma sobre meteorologia, orientació, el cicle dels paràsits, els gossos d'atura i els gossos de protecció i altres matèries per millorar la preparació de l'alumnat que vol dedicar-se a aquesta feina ancestral. També s'ofereixen dues setmanes de pastura específica, silvipastura i muntanya. La formació té una durada de sis mesos i mig: dos i mig de teoria i quatre de pràctiques.

A l'Escola de Pastors hi participen nombroses explotacions de tot el país que fan el paper de tutors, incloent-hi les pastures de muntanya. El model d'explotació que acull l'alumnat mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional o ecològica, de gestió familiar, on s'arribi a fer una transformació i venda directa del producte.

Mostrar formulari de contacte