Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Artur Blasco dedica a l'Alt Urgell el setè volum d''A peu pels camins del cançoner'

Artur Blasco dedica a l'Alt Urgell el setè volum d''A peu pels camins del cançoner'

El nou capítol de la recerca transcriu la lletra i la música de 176 cançons tradicionals de la comarca, recopilades des de 1967 La presentacio oficial serà dissabte a les 8 del vespre a la Sala de Sant Domènec  

Artur Blasco
Artur Blasco
08/06/2010 16:18

Artur Blasco presentarà aquest dissabte a les 8 del vespre, a la Sala Sant Domènecn de la Seu, el setè volum de l'obra A peu pels camins del cançoner, un treball ingent de recerca en el qual hi treballa des de l’any 1967. A l’acte hi actuaran en directe alguns dels cantants populars que apareixen al llibre. A més a més, es farà la projecció d’un documental sobre el procés d’elaboració d’aquest treball etnomusicològic.

Al llarg de més de tres-centes pàgines, Blasco transcriu la lletra i la música de 176 cançons, que ha recollit personalment des de l’any 1967 fins al 2010 en 24 pobles de l’Alt Urgell a través de la memòria i la veu de 42 cantants populars. Totes aquestes cançons estan enregistrades i formen part de l’extens patrimoni sonor recopilat pel també col.laborador de RàdioSeu.

De la mateixa manera que en la resta dels reculls pirinencs, l’autor ha trobat “cançons d’una tradicionalitat que ve de molt lluny en el temps i d’altres de tradició més recent”. Entre les cançons que apareixen al llibre hi trobem títols com ara A Cabó la rosa, Cobles de Carnaval a la Seu, El pobre banya, El rotllet d’Alinyà, La festa major de Taús o Si tu te’n fas la lluna, algunes de les quals tornen a sentir-se actualment en festes populars a la comarca.

El volum de l’Alt Urgell es complementa amb un d’anterior, concretament el segon de la sèrie, titulat Cançons del Cadí, del Moixeró i del Pedraforca, que estava dedicat a l'entorn del Cadí. Aquestes cançons, òbviament, no s'han inclòs al setè llibre.

Artur Blasco és una de les veus més autoritzades de l’estudi i la divulgació de la música tradicional del Pirineu. Impulsor, l’any 1976, de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu i, més tard, del Museu de l’Acordió d’Arsèguel, és també el líder del grup de música folk El Pont d’Arcalís. Ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi. A RàdioSeu presenta un miniespai que porta precisament el mateix títol que aquesta gran compilació, A peu pels camins del cançoner.

Mostrar formulari de contacte