Artur Blasco presenta el primer àlbum de música de rabequet a Catalunya
'Cançons de captaires, ermitants i d'altra gent de pas' deixa testimoni de la presència al Pirineu del singular instrument de corda. El musicòleg n'ha impulsat la recuperació els darrers anys
Artur Blasco acaba de publicar el disc 'Cançons de captaires, ermitants i d'altra gent de pas'. Aquest CD, editat per l'empresa urgellenca REC Produccions Audiovisuals del Pirineu, és el primer enregistrament de música de rabequet que es fa a Catalunya.
Aquest instrument de corda ha estat històricament molt vinculat als pastors i Blasco l'ha recuperat al llarg dels darrers anys per tal de deixar constància de las seva presència al país i especialment a les comarques pirinenques. L'enregistrament, a càrrec de Jordi Rodés, ha comptat amb la col·laboració de la soprano Laura de Castellet, de la lingüista urgellenca Teresa Vilaró i de Joan Pastoret, de Molló.
Segons explica el musicòleg d'Arsèguel a la introducció del llibret de l'àlbum, el rabequet "és un instrument cordòfon que procedeix d'antigues cultures de l'Àsia central, des d'on pobles conqueridors el van portar a Occident i al nord d'Àfrica". Està vinculat a instruments semblants com ara el rabab àrab i la lira bizantina, presents en la iconografia dels segles X, XI i XII. El rabequet va arribar al Pirineu català a partir del segle XI, "arran dels moviments estacionals de la transhumància que organitzaven i gestionaven alguns senyors feudals i els monestirs posseïdors de grans ramades de bestiar de llana". És el cas de poblacions com ara Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà.
Aquests instruments van formar part de la música culta europea fins que es van vincular més als pastors i, a partir del segle XVI, a gent que anava de poble en poble i a adobets, marxants, ermitans i captaires. A partir d'aquella època, les cançons de rabequet estaven dedicades a "romanços, vides de sants, oracions o bé cantarelles de tota mena".
Fruit de la recerca de 50 anys per cases i masos del Pirineu, Artur Blasco ha recopilat en aquest disc una vintena de cançons tradicionals i locucions en les quals es fa servir el rabequet de dues cordes, amb títols com ara 'Les folies', 'Els goigs de Bresca', 'Les cobletes noves', 'Aigua, més aigua', 'El matí de Sant Joan', 'Sant Esidro' i 'Dites i renoms de pobles del Pallars Sobirà'.
El CD s'ha editat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran, les Diputacions de Girona i Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Obra Social la Caixa i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell.