Associacions de consumidors alerten que el rebut de la llum d'aquest mes pot ser el més car de la història
FACUA apunta que la nova tarificació coincideix amb nous rècords en el preu de l'energia i augura que hi pot haver inflacions de fins al 45%. Les entitats d'usuaris insten el Govern espanyol a rectificar i a repercutir la pujada en les elèctriques i no en els clients
Les associacions de consumidors alerten que la nova tarificació de la factura elèctrica establerta aquest mes pel Govern espanyol, que ha coincidit amb uns increments de rècord en el preu d'aquesta energia, poden provocar que particulars i empreses rebin al final d'aquest mes de juny "el rebut més car de la història". Per això, exigeixen que l'executiu estatal de PSOE i Podemos rectifiqui i, en tot cas, faci que aquests increments repercuteixin en les empreses elèctriques i no en els clients.
FACUA-Consumidors en Acció ha advertit aquest dimecres que els elevats preus de la llum -que són entre els més alts d'Europa no es resolen "eliminant impostos elèctrics", després que el Govern espanyol ha anunciat aquest dimecres que no descarta suspendre temporalment la taxa a la generació de l'electricitat per frenar la pujada dels preus. "L'eliminació d'aquest impost alleujaria la factura poc més del què costa un cafè", segons ha explicat a l'ACN el secretari general de FACUA, Rubén Sánchez, que per contra reclama un pla que incideixi sobre els beneficis de les empreses, i no sobre un impost que les companyies solen repercutir als consumidors.
El secretari general de l'entitat ha insistit en la necessitat de posar "límits als infladíssims preus" que apliquen les elèctriques i ha reclamat a l'executiu adoptar "d'altres mesures". Concretament, baixar l'IVA de la llum i aplicar impostos directes més elevats per a les rendes més altes i les empreses amb més beneficis.
L'última anàlisi de FACUA sobre l'evolució de la nova tarifa semirregulada adverteix que, si s'extrapolen a un mes complet els preus aplicats de l'1 al 15 de juny, el rebut de l'usuari mitjà patirà un increment interanual d'entre 27,5 euros i 88,1 euros. De moment, la variació registrada en els primers quinze dies de l'any és un 45,4% superior a les xifres de juny de 2020.
Aquest dimecres, el preu del quilovat/hora ha tornat a batre rècords, amb una mitjana de 15,7 cèntims en hora vall, 19,5 en hora plana i 31,8 en hora punta. Fins ara el màxim preu històric s'havia registrat entre el 8 i el 14 de gener de 2021, amb 20,6 cèntims, i durant el primer trimestre de 2012, amb 20,8 cèntims.
De la seva part, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ja va assenyalar aquesta setmana passada que una reducció de l'IVA que s'aplica a la factura elèctrica (que ara és el màxim, del 21%), sumat a l'eliminació de l'impost de l'electricitat, suposaria un estalvi de gairebé un 14% en aquest rebut. L'OCU coincideix amb FACUA a veure "indispensable" que l'Estat faci marxa enrere i faci tot el possible per reduir el preu que paga la majoria de la població per aquest subministrament bàsic. Encara més en un moment en què es pretén incentivar la mobilitat elèctrica.
Els horaris de la tarificació
Cal recordar que la nova tarificació divideix els horaris d'ús de l'electricitat en tres franges entre setmana, amb preus diferents. Les hores més cares (10-14 i 18-22 h) coincideixen amb una part de les franges en què hi ha més ús d'electricitat per motius laborals o personals. Les hores amb preu "normal" són a primera hora del matí (08-10 i 14-18 h). I les hores "vall", amb preu més barat, són a la matinada (00-08 h). Els dissabtes i diumenges, hi ha hora vall tot el dia.