Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Atenen les primeres consultes per fer avortaments quirúrgics a Lleida

Atenen les primeres consultes per fer avortaments quirúrgics a Lleida

Salut comença a implantar el conveni amb la clínica privada MiNovAliança, que contempla la interrupció voluntària de l'embaràs fins a la setmana 14. El servei també s'adreça a dones de l'Alt Pirineu i Aran que ho sol·licitin
Edifici de la Clínica MiNovAliança, a Lleida (Foto: ACN)
06/10/2021 11:40

Aquesta setmana s'han començat a atendre les primeres consultes per interrompre l'embaràs de forma voluntària, fins a la setmana 14, a les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran, tal com ja havia anunciat la setmana passada el Departament de Salut. Les dones interessades ho poden fer a través de la clínica privada MiNovAliança, que forma part del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) i que fa mesos va acordar amb Salut la prestació d'aquest servei.

Actualment cap centre públic de la demarcació de Lleida no ofereix l'opció de l'avortament quirúrgic, pel fet que tots els metges especialistes que ho podrien fer -29 en total- s'acullen al dret d'objecció de consciència professional. La prestació de la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) a Lleida és fruit del treball integrat entre equips de llevadores d'Atenció Primària de Lleida i i de l'Alt Pirineu, professionals de l'Arnau de Vilanova i la clínica MiNovAliança.

Salut ha remarcat que aquest conveni és el mateix tipus de prestació que actualment ofereix el sistema de salut públic a d'altres centres del SISCAT, com són els Consorcis Sanitaris de l'Anoia, Terrassa i Vic.

Valoració positiva de les primeres hores

La directora de Sector del Catsalut a Lleida, Maria Jesús Torrelles, ha valorat de forma positiva les primeres hores de prestació d'aquest servei a la Regió Sanitària. En aquest sentit ha confirmat que ja s'ha dut a terme alguna "actuació al respecte" i que per tant hi ha hagut assistència. Torrelles ha recordat que és un treball que ha costat de materialitzar perquè ha calgut passar un procés d'acreditació perquè no hi havia cap clínica acreditada en matèria d'avortament quirúrgic a Lleida.

De la seva banda, la llevadora del Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), Iolanda Florensa, ha assenyalat que el servei d'IVE s'estava donant de forma "molt concreta i puntual" però que s'havia de materialitzar fora de Lleida. Ara, segons hi ha afegit Florensa, es pot fer aquí ja que hi ha una clínica acreditada al territori, tot i que les dones que ho desitgin també podran anar a fora.

Amb la posada en marxa d'aquesta prestació, segons destaquen des del Departament, "se soluciona una qüestió d'accessibilitat i equitat territorial, que afectava les dones de les comarques de Lleida a l'hora d'aturar voluntàriament la seva gestació". A més, aquest model "pretén informar exhaustivament la dona de tot el procediment des del punt de vista clínic garantint una informació individualitzada".