Augment de les subvencions per a l'obertura de comerços a la Seu
Els ajuts també inclouen la rehabilitació de façanes i béns comuns La zona d'afectació s'amplia a bona part del centre històric i els barris del Poble Sec, Sant Pere i Sant Antoni
L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha augmentat un seixanta per cent els ajuts econòmics per a la dinamització del comerç i la rehabilitació de façanes i béns immobles de la ciutat en relació amb el 2007. Les subvencions, que han estat aprovades aquest dilluns durant el plenari municipal, ascendeixen a 16.000 euros i amplien la zona d’afectació, incloent enguany a més del carrer Canonges i Castellciutat, la resta del centre històric i els barris del Poble Sec, Sant Pere i Sant Antoni.
La regidora de Promoció Econòmica, Teresa Casassas, assegura que en una època de crisi econòmica “cal donar suport a les iniciatives privades i incentivar-les”.
El PSC-Progrés va destacar la importància d’aquestes subvencions, que es van instaurar el 1994, tot i que va demanar a Casassas “la revisió de les quantitats atorgades per cada sol.licitud”. El portaveu socialista, Jordi Mas, va criticar novament el retard en l’aplicació de les bases reguladores.
El grup d’ICV va emetre un vot d’abstenció en considerar que l’equip de govern no ha tingut en compte en les línies d’ajuts a col.lectius en risc d’exclusió social, immigrants o famílies monoparentals.
Bases de les subvencions
Aquesta línia d’ajuts té com a objectius principals la dinamització del desenvolupament d’algunes zones de la ciutat, subvencionant la implantació, millora i ampliació de les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen; la incentivació de la rehabilitació, millora i habitabilitat dels edificis ubicats al centre històric i Castellciutat; i la millora de les condicions estètiques dels edificis, així com la rehabilitació de les façanes dels immobles.
Les bases que es van aprovar ahir preveuen dues línies de subvencions, relacionades amb la promoció de l’activitat econòmica del municipi i amb la conservació i millora del patrimoni arquitectònic de la ciutat.
Pel que fa als incentius per a la promoció econòmica, se subvencionaran les implantacions de nous establiments i la reforma o ampliacions dels existents. La mesura distingeix quatre categories d’establiments: comerços, professionals (sempre que s’estableixin en locals de planta baixa), restaurants i altres.
Les bonificacions s’establiran sobre l’import de l’impost de construccions, instal·lació i obres (ICIO), sobre la taxa d’ocupació de la via pública (OVT) i sobre la llicència d’obertura d’establiments (TLO). Els ajuts oscil·len entre un 10% i un 90% de l’import de la taxa, depenent de si es tracta de nova implantació o reforma i ampliació, i de la zona en què estiguin situats. També es donaran ajuts directes a comerços i professionals, que oscil·len entre el 25% i el 35% de la inversió efectuada, amb imports màxims depenent del tipus d’inversió i la ubicació del negoci.
Els hotels nova creació de 3 estrelles o més, en tot l’àmbit municipal, rebran un 50% de subvenció en els impostos d’ICIO i TLO. Les reformes o ampliacions d’hotels d’aquesta categoria rebran el 50% de bonificació en l’ICIO.
També rebran subvencions de l’ICIO les implantacions d’empreses al polígon industrial, variant el percentatge -entre un 20 i un 90%- en funció del número de llocs de treball que creïn.
Les activitats econòmiques promogudes per joves menors de 30 anys o per majors de 50 anys rebran incentius a fons perdut en qualsevol punt de la ciutat, augmentant el nivell de percentatge si es realitzen al Centre Històric o Castellcituat.
Pel que fa a la promoció de les actuacions sobre els immobles, les subvencions fan referència a l’arranjament de les façanes situades a la zona A (carrer Canonges i adjacents i Castellciutat) i la zona B (resta del centre històric) amb un 90% de bonificació sobre l’ICIO i un 75% de la TOVP, i ajuts a fons perdut de fins a 300€.
També s’han previst incentius a la rehabilitació d’altres elements comuns d’edificis, amb subvencions a fons perdut i sobre els tributs d’ICIO (90%) i TOVP (75%).
Pel que fa a edificis singulars, es consideren els situats a tot el centre històric (zones A i B) i Castellciutat que siguin rehabilitats i aquells que, previ dictamen de l’oficina tècnica, es considerin d’especial interès per a la ciutat. Les subvencions són sobre les actuacions que es facin amb els imports equivalents als percentatges sobre l’ICIO i l’OVT del punt anterior incrementats en 10 punts.