Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Augment de visitants al Parc Nacional d'Aigüestortes i al Romànic de la Vall de Boí

Augment de visitants al Parc Nacional d'Aigüestortes i al Romànic de la Vall de Boí

L'espai natural ha comptabilitzat un 9,5% més de turistes, mentre que les esglésies romàniques han registrat un increment del 13,4%

01/03/2012 18:22

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, va rebre durant l’any 2011 un total de 322.572 persones, un 9,5% més que l’any anterior, mentre que el nombre de visitants del conjunt romànic de la Vall de Boí també va augmentar un 13,4%. D’altra banda, el parc és el principal motiu de les visites que fan els turistes a la Ribagorça, seguit del romànic de la Vall de Boí.

Un total de 322.572 persones van visitar el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic parc nacional de Catalunya, durant l’any passat, un 9,5% més que el 2010, segons dades elaborades pel parc. L’augment de visitants és degut, en part, a la desestacionalització de les visites i a la falta de neu d’octubre a desembre, que va permetre que el públic pogués transitar per l’espai natural.

L’entrada amb més afluència de visitants va ser la d’Espot-Sant Maurici (el Pallars Sobirà), amb un total de 166.768 (un 7% més que el 2010), mentre que la de la Vall de Boí cap a l’àrea d’Aigüestortes (l’Alta Ribagorça) va rebre 155.803 persones (amb un increment de més del 10%). Un dels punts que va tenir una pujada notable va ser l’entrada per Colomèrs, a la Val d’Aran.

Increment de visitants estrangers

La procedència dels visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici s’obté per mitjà d’una enquesta directa a totes les persones que entren als centres d’informació. El 2011 destaca un lleuger augment dels visitants estrangers, que representen un 17% del total. Una vegada més, el lloc amb una major afluència d’estrangers és la Casa del Parc d’Espot, on s’ha comptabilitzat el 66% dels visitants procedents d’altres països.

Durant el 2011 es va continuar consolidant l’augment anual en la incidència del turisme israelià. Del total dels estrangers que entren a demanar informació en algun dels punts d’acolliment del parc nacional, el 31% prové d’Israel. El nombre de turistes israelians que visiten les comarques de Lleida, principalment les del Pirineu, va en augment any rere any, atrets sobretot per l’oferta de natura, muntanya i esports d'aventura, a més dels vestigis relacionats amb la cultura jueva i la gastronomia.

De la resta de visitants estrangers que entren en algun dels centres d’informació, el 23% provenen de França; el 12%, d’Holanda; el 10%, d’Alemanya; el 4%, de la Gran Bretanya; el 3%, dels Estats Units; el 3%, de Bèlgica; el 2%, del Japó, i el 2%, d’Itàlia. Pel que fa als visitants estatals, prop del 75% són catalans, seguits dels madrilenys (el 7%) i els valencians (el 6%).

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici constitueix la representació més genuïna de l'alta muntanya i és l’únic parc nacional de Catalunya. Aquest espai natural, únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull, té una superfície de 14.199 ha més 26.733 ha de zona perifèrica, sembrat d’avets i boscos de pi negre centenaris, amb més de 200 estanys de muntanya, on troben refugi l’isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici està repartit entre 10 municipis de les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran.

D’altra banda, l’Associació per al Desenvolupament de la Ribagorça Romànica ha recollit en una enquesta més de 1.300 opinions de visitants entre els mesos de maig i desembre del 2011, per mitjà d’uns 50 establiments, que revelen que el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el motiu principal de les visites turístiques, seguit del conjunt romànic de la Vall de Boí, la natura i el senderisme i l’aventura.

El tractament d’aquestes enquestes, dut a terme pel servei d’assessoria turística que l’associació disposa per al sector, proporciona informació per a l’aplicació de millores per mitjà del lliurament d’informes personalitzats als establiments participants. A més, per aconseguir augmentar la presència de turistes al territori s’ha fet un estudi sobre el sector turístic de la Vall de Boí, que permetrà conèixer la dinàmica turística de la zona posant un èmfasi especial en els possibles escenaris de desenvolupament de futur que la converteixin en una destinació d’excel·lència i de sostenibilitat turística.

Creix el nombre de visitants del romànic de la Vall de Boí

El conjunt romànic de la Vall de Boí va atreure 136.327 visitants durant el 2011, un 13,4% més que les 120.227 persones que hi van anar durant el 2010. Per temples, Sant Climent de Taüll va rebre 57.526 visites; Sant Joan de Boí, 23.981; Santa Eulàlia d’Erill, 21.649; Sant Feliu de Barruera, 14.099; la Nativitat de Durro, 13.063; Santa Maria de Cardet, 4.930; Sant Quirc de Durro, 1.032, i l’Assumpció de Cóll, 47.

Pel que fa a l’espai d’interpretació del Centre del Romànic de la Vall de Boí, va rebre 16.258 visites durant l’any passat. Del total de turistes, 14.804 provenien de l’Estat espanyol i 1.454, de l’estranger (el 8,9%). D’aquests darrers, cal esmentar la presència de persones procedents de França (601), Alemanya (160), la Gran Bretanya (91), Itàlia (76), els Estats Units (61), Bèlgica (46), Holanda (32) i Portugal (29).

Les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll romanen obertes tots els dies de l’any. També es mantindran obertes en dies alterns Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d’Erill d'acord amb la demanda. La Nativitat de Durro i Sant Feliu de Barruera s’obriran en temporada alta (Setmana Santa, ponts, Nadal i estiu).

Mostrar formulari de contacte