Augmenta al saló Construmat l'interès per l'ús de la fusta en la construcció
Fustes Sebastia és actualment l'única empresa de Catalunya que fabrica estructures amb fusta natural del Pirineu. A més a més, també treballa com a serradora, explotadora forestal i, des de fa poc temps, amb fustes i bigues laminades. El seu director fa una crida a aprofitar el potencial de Catalunya com productor de fusta, i no tan sols en la construcció sinó també per a la creació d'energia. Per Sergi Sebastia, la fusta "no es pot comparar amb cap altre element constructiu" i recorda que, a més d'obtenir-se de la llavor, disposa d'avantatges com la lleugeresa, l'eficiència i la "transpirabilitat", a banda de ser un material hidroscòpic; és a dir, que regula la humitat per ella sola. Finalment, hi afegeix que amb la fusta "no cal preocupar-se tant per la temperatura, perquè és un mal conductor i l'absorbeix".
Aquesta defensa de l'ús de la fusta en la construcció la comparteix Marc Figueras, de Lignia Estructures, una empresa d'Aiguaviva (Gironès) que també és present al Construmat. Figueras en ressalta la calidesa, l'estabilitat estructural, una llarga durabilitat, l'economia circular i el fet que permet mantenir els boscos i garantir que la massa forestal estigui ben cuidada i ordenada. A més a més, assenyala, permet una construcció "més saludable" que si es fan servir químics o d'altres productes.
De la seva banda, l'arquitecte Eduard Quadern, de Quadern Campanals Arquitectes, també en destaca "la sostenibilitat i que és un recurs proper", amb "qualitats resistents i aïllaments tèrmics". Malgrat tot això, Quadern ha explicat a l'ACN que l'ús de la fusta per a la construcció "és encara baix", tot i que hi afegeix que els fabricants detecten una demanda que va en augment. Els darrers cinc anys, de fet, ha percebut una "explosió", tot i que l'empresa on ell treballa ja fa vint anys que tracta aquest material.
Sobre aquesta demanda, Sergi Sebastia assegura que des del 2009 han registrat un augment d'activitat "del 100%" en fabricació de fusta per a la construcció i que actualment fabriquen "entre cinc i sis cases al mes".
Pel que fa a Lignia Estructures, aquesta empresa ja està directament especialitzada en habitatges unifamiliars. Marc Figueras certifica que l'ús de la fusta en les construccions és encara molt baix, però que les projeccions de futur "són molt bones", perquè "de mica en mica els clients van acceptant aquest tipus de construcció, especialment entre la població més jove", perquè "han tingut una educació més enfocada cap a la sostenibilitat i el reciclatge". En canvi, reconeix, l'ús de la fusta costa més d'introduir entre els clients i arquitectes de més edat.
El sector de la construcció, en un moment "sòlid"
El director de Construmat, Roger Bou, apunta que la recuperació del sector de la construcció després de la pandèmia i altres crisis ja és un fet. Bou comenta que, per les converses que han tingut amb els expositors, es constata que "el sector està en un moment sòlid, de creixement no exagerat però sí sostingut", i que a més a més "les empreses estan en una solidesa financera".
De fet, una conseqüència d'aquest bon moment és que el saló ja s'està plantejant doblar l'espai expositiu i passar dels 14.000 metres quadrats actuals als 25.000. Per ara, ja han rebut sol·licituds d'empreses per reservar espai per l'any que ve, cosa que implicaria fer servir més espai del recinte de Fira de Barcelona. Sobre la sostenibilitat i l'ús de la fusta, un dels temes centrals d'enguany, Roger Bou afirma que és una "tendència clara", tot i que no volen que sigui només una "moda" i defensen que hi hagi una "complementarietat" entre fusta, ciment i formigó.
Manca de mà d'obra
Un altre dels aspectes presents en el saló és la manca de mà d'obra en el sector de la construcció. Bou apunta que "cada cop més gent que està a l'obra té més de 55 anys i cal gent jove que es formi" i conegui l'ofici tradicional, però que també estiguin familiaritzats amb noves tendències com l'automatització, l'ús de la maquinària, la industrialització i la robotització del sector. Per ajudar a aquesta renovació, Construmat ha organitzat una jornada, aquest dijous, en què estudiants, dones i joves podran contactar amb empreses que tenen necessitat del nou talent. Hi col·laboraran la Fundació Laboral de la Construcció i el Servei d'Ocupació de Catalunya. També s'hi espera la participació dels departaments de Recursos Humans de diverses empreses.