Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Augmenta un 138% el tabac de contraban comissat durant el 2009

Augmenta un 138% el tabac de contraban comissat durant el 2009

La Guàrdia Civil ha intervingut un total de 311.000 paquets valorats en més de 850.000 euros L'increment s'atribueix a l'especialització dels agents i a la crisi econòmica
Contraban - Doble Fons 2
22/02/2010 13:48

La Guàrdia Civil ha intervingut un total de 311.469 paquets de tabac de contraban durant l’any 2009. Aquesta xifra suposa un increment del 138% dels comisos en relació amb el 2008. El valor de la mercaderia il.legal interceptada pels agents és de 850.000 euros.

L'any passat també van augmentar els delictes detectats (15), les persones detingudes (21), així com les infraccions i inculpats per infraccions de contraban de tabac. La majoria d'aquestes irregularitats, un 80%, s'han detectat a l'interior del mateix recinte duaner de la Farga de Moles, segons ha explicat el capità Vicente Luengo durant el balanç anual d'intervencions de tabac de contraban que ha fet el cos policial avui a Lleida.

Luengo ha destacat que la Guàrdia Civil ha resolt un total de 15 delictes, una bona dada tenint en compte que representa un 67% més de capacitat resolutiva que l’any 2008. Respecte a les infraccions denunciades, han augmentat de forma significativa, ja que han passat de 92 a 162, un 72% més.

D'altra banda, durant el 2009 la Guàrdia Civil va detenir un total de 21 persones (13 el 2008), essent 7 de nacionalitat espanyol i 14 d’altres nacionalitats. Van inculpar-se 177 persones per 162 infraccions administratives, un 77% més que l’any 2008, quan en van ser 100. Dels inculpats, 36 són de nacionalitat espanyola i la resta, 141, d’altres nacionalitats.

Les xifres de tabac comissat són similars a les del 2005. A partir d'aquell any les incautacions havien anat disminuït any rere any fins a enguany, que han tornat a créixer. El capità Luengo ha atribuït aquest augment a una major especialització dels agents en frenar el contraban a petita escala que s'introdueix a través de la duana, "més que no pas a al context econòmic". Tanmateix, ha reconegut que algunes persones inculpades han pogut veure el contraban "com una via per afrontar la crisi".

Luengo també ha justificat l'augment de casos al fet que el diferencial de preu existent entre un paquet de tabac a l'estat espanyol o francès amb l'andorrà "és de dos cops i dos cops i mig superior, respectivament". "El més habitual és passar el tabac en un vehicle per l'interior de la duana; alguns dels viatgers passen sense saber-ho més tabac del permès', explica el capità.

Durant l’any 2009, el comís més important de tabac va tenir lloc el 23 de març, quan components de l’EDOA (Equips contra la delinqüència organitzada i antidroga) van aconseguir interceptar al quilòmetre 126 de la C-14, al terme municipal de Tiurana, una furgoneta amb 75.000 caixes de tabac ros, valorades en més de 200.000 euros. El dia 2 d’abril va detenir-se dues persones per un presumpte delicte de contraban.

Des de la Guàrdia Civil s’ha volgut assenyalar en el balanç de l’activitat contra el contraban la bona col.laboració amb la policia andorrana “que està donant els seus fruits”, segons ha indicat Luengo. D’altra banda, el capità ha remarcat que “la Guàrdia Civil continuarà lluitant per detectar aquest tipus d’infracció i qualsevol delicte fiscal”.

En aquest sentit, des de la Guàrdia Civil s’ha constatat un augment de les infraccions per capital, però s’ha manifestat que “encara és aviat fer una comparativa en relació amb l’any passat”.

Mostrar formulari de contacte