Ausàs buscarà el suport de Chaves i De la Vega a la Llei de Vegueries
El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, es reunirà properament amb els vicepresidents Manuel Chaves i Maria Teresa Fernández de la Vega, per tant d'aconseguir l'aval de l'Estat espanyol a la nova Llei de Vegueries. Ausàs ho ha anunciat aquest divendres a Oliana, en la inauguració del nou dipòsit i la xarxa d'impulsió d'aigua del municipi, als quals la Generalitat ha aportat el 95% de la inversió, de 836.000 euros.
Ausàs ha tret importància a les declaracions d'aquest dijous de Chaves, en què admetia que de moment desconeix el contingut de la llei ja que no l'ha pogut estudiar a fons. Ausàs viatjarà a Madrid per exposar el detall de la mesura. Tot i això, el conseller ha recordat que l'estiu passat ja es va reunir amb Chaves i li va explicar els trets essencials de la proposta, inclosa la intenció de substituir les actuals quatre províncies per set vegueries.
En aquest sentit, Ausàs ha explicat que les declaracions de Chaves es deuen a que la llei es va aprovar tot just aquest dimarts, i per tant, "és lògic" que encara no en pugui opinar. Perquè la llei tiri endavant cal la complicitat de l'Estat, ja que s'han de modificar la llei orgànica del règim electoral i els límits provincials. "El que sí puc dir és que hi ha la voluntat de desplegar l'Estatut", ha asseverat.
El conseller de governació ha inaugurat un nou dipòsit d'aigües de 2.000 metres cúbics al municipi d'Oliana. La infraestructura comprèn la nova canonada d’impulsió d’aigua fins al dipòsit de regulació, així com les connexions fins als dipòsits existents del Castell i Oliana. L'alcalde de la vila, Antoni Vilaginés, ha valorat l'obertura com "la fi d'un malson", atesos els problemes d'aigua que ha patit Oliana. Ara fa quatre anys es va detectar que l'aigua potable estava contaminada i es va haver d'actuar d'urgència.
Les obres garantiran el submistrament especialment a l’estiu, quan hi ha un consum punta d'entre 800.000 i 900.000 metres cúbics d’aigua. La infraestructura garanteix una autonomia d’uns tres dies per a qualsevol eventualitat.
S’ha passat de dos pous a un, amb una capacitat de 50 a 100 m3 per hora. Això permet molta més seguretat a l’hora de distribuir l’aigua. També s'ha tingut en compte que la ubicació sigui en un lloc lliure de contaminació, segons ha explicat l'enginyer responsable de l'obra, Antoni Pasques.