Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ausàs veu 'probable' que només hi hagi vegueries en alguns territoris a les municipals del 2011

Ausàs veu 'probable' que només hi hagi vegueries en alguns territoris a les municipals del 2011

30/08/2009 20:16

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha manifestat que és 'probable' que de cara a les pròximes eleccions municipals alguns àmbits i territoris ja esdevinguin vegueria i altres encara no. En una entrevista a l'ACN, ha admès que es pot donar un sistema mixt i que "qui hagi esdevingut vegueria entrarà en funcionament abans de les eleccions i es constituirà com a conseqüència de les eleccions locals". En qualsevol cas, Ausàs ha volgut deixar clar que el Govern vol aprovar la Llei de governs locals a la tardor i aplicar la normativa les pròximes eleccions municipals de l'any 2011.

"Encara hi ha aspectes que s'estan elaborant i treballant", ha dit el conseller, que ha ressaltat que espera que la llei s'aprovi a la tardor al Govern i que "el Parlament l'aprovi el més aviat possible amb el màxim de consens".

El titular de Governació ha remarcat que "molt probablement la llei de vegueries no es durà a la pràctica en la seva totalitat del matí a la nit". "Impulsem una llei i un marc legal que es produirà amb una gradualitat", ha declarat. D'aquesta manera, Ausàs admet les dificultats per tirar endavant aquesta reforma, ja que ara fa un any, en una entrevista a l'ACN, va assegurar que l'any 2011 hi hauria vegueries "amb tots els ets i uts".

2Som al Govern per impulsar lleis i marcs legals de transformació vinculades al catalanisme polític i aquest és un compromís que hem adquirit com a formació política i jo ho he adquirit com a conseller", ha dit. "Durant 30 anys de democràcia no s'ha abordat aquesta qüestió, és evident que no es fàcil, però cal fer-ho de totes formes", ha remarcat. "El catalanisme polític sempre ha impulsat un model d'organització territorial deslligat de la visió i de l'administració provincial", ha dit.

El conseller ha explicat que li va traslladar al vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, el calendari sobre les vegueries i li va expressar la seva voluntat de desplegar l'Estatut amb la màxima ambició i el més aviat possible. "Hi ha casos en què podrem desplegar la llei en la seva totalitat i en alguns d'altres àmbits caldrà que el calendari i modificació d'aspectes de l'Estat s'hagi produït", ha explicat.

Ausàs ha destacat que es necessita l'acompanyament de l'Estat en diversos àmbits. En aquest punt, ha posat com exemple que "quan es parla de modificar d'alguns municipis per canvis de límits provincials hi ha d'haver una llei de l'Estat per poder-ho fer possible". També ha citat el cas dels partits judicials i ha remarcat que, per exemple, hi ha 10 o 12 municipis de les Terres de l'Ebre que no pertanyen al partit judicial de Tortosa sinó al de Reus. Per tant, "cal una modificació molt petita de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) que superi aquesta situació" i, ha afegit, "ja hi ha voluntat d'acord".

Ausàs també ha apuntat que hi ha d'haver un pacte sobre el finançament. Segons ha manifestat el conseller, "els consells de vegueries substituiran les diputacions provincials, que es financen per transferència directa de l'Estat a les diputacions". "Per tant s'ha d'establir un pacte de com finançar aquestes vegueries amb els recursos provinents de l'Estat", ha ressaltat.

Les característiques de l'Ebre són diferents

El titular de Governació ha recordat que la pròpia llei establirà que primer es crearà la vegueria de l'Ebre. "Les característiques de l'Ebre són diferents d'altres àmbits que precisen una modificació de l'Estat i el calendari pot ser més ralentitzat", ha indicat. "L'Ebre es troba ubicat en una única província i dins d'un mateix àmbit provincial a l'Estat es poden impulsar dues vegueries: el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre", ha explicat. De fet, ha dit que "aquí no hi ha modificació ni alteració de límits povincials i això d'aquí ho facilita de cara a la seva implantació més aviat que altres futures vegueries".

Ha remarcat que s'està treballant per aconseguir el consens territorial, polític i institucional i ha afegit que "hi ha hagut avenços des de la discreció". Preguntat per si les discrepàncies de l'Aran i del Penedès podrien impedir que es tirés endavant la reforma estructura, ha assenyalat que és difícil que tothom estigui d'acord amb tot absolutament, ja que "sempre hi ha haurà posicions discrepants amb el que es planteja".

Reconeixement de l'àmbit penedesenc


Ausàs ha insistit en què es parla de set vegueries. El conseller ha dit que més enllà de les vegueries el Penedès aquesta legislatura serà un àmbit funcional de planificació dins del Pla Territorial de Catalunya. Ha indicat que el Govern ja treballa en la redacció i l'elaboració d'una llei pròpia en aquest sentit. "El reconeixement del Penedès amb aquest àmbit funcional està garanti", ha declarat, al temps que ha afegit que ja es veurà "com es concreta".

Mostrar formulari de contacte