Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Autoritzen la reconstrucció del poble abandonat de Buseu per destinar-lo a activitats d'ecoturisme

Autoritzen la reconstrucció del poble abandonat de Buseu per destinar-lo a activitats d'ecoturisme

El nucli, al municipi de Baix Pallars, és al peu de la serra de Boumort i a prop del terme de les Valls d'Aguilar, a l'Alt Urgell. L'empresa Altre Pallars ja va restaurar-ne una casa l'any 2012 i ara vol recuperar la resta d'edificacions

Dues de les cases del poble abandonat de Buseu, que ara es volen destinar a ecoturisme (Foto: Generalitat de Catalunya)
Dues de les cases del poble abandonat de Buseu, que ara es volen destinar a ecoturisme (Foto: Generalitat de Catalunya)
14/06/2024 17:55

La Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu ha donat aquest divendres el darrer vistiplau al pla per reconstruir el poble abandonat de Buseu, al municipi de Baix Pallars. El projecte és impulsat per l'empresa Altre Pallars, que vol rehabilitar els set conjunts residencials existents per destinar-los a activitats d'ecoturisme.

Buseu és enmig la vall del riu Major, un indret tancat amb el teló de fons de la serra de Boumort, compartida entre el Pallars i l'Alt Urgell, que és coneguda per ser reserva nacional de caça i l'únic lloc d'Europa on es reprodueixen les quatre espècies de voltor presents al continent. En aquest sentit, el nucli és a poca distància del poble dels Castells (al capdamunt del municipi de les Valls de Valira), que marca el límit entre ambdues comarques.

Altre Pallars ja va reconstruir al 2012 un dels conjunts de Buseu, casa Felip, com a allotjament de turisme rural i lloc de partida de rutes d'observació dels voltors i carronyaires. El petit nucli rural de Buseu va estar habitat des del segle XVI fins a mitjan segle XX, quan les seves residències van caure en desús. Al centre del poble hi ha l'església romànica de Sant Serni de Buseu (o Sant Sadurní), catalogada a l'inventari de patrimoni de la Generalitat de Catalunya, tot i que sense una protecció específica.

El Pla especial urbanístic tramitat preveu recuperar l'antiga configuració de tot el poble, rehabilitant i reconstruint les ruïnes existents de la resta d'edificacions, alhora que es reconeix les seves característiques ambientals i paisatgístiques: casa Cabó, casa Carboner, casa Tresoi, casa Txotxo, casa Toni i el corral de Txotxo.

La reconstrucció del poble haurà de garantir la composició unitària de tot el conjunt i les edificacions conservaran la seva volumetria i aparença externa. Es podran fer servir per a habitatge rural unifamiliar, activitats agràries, cellers, turisme rural, restauració, tallers artístics o per a activitats d'educació en el lleure. Pel que fa a les infraestructures, el poble s'abastirà a ell mateix dels serveis mínims necessaris i es potenciarà l'ús d'energies alternatives.

La Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu ja va aprovar definitivament el Pla l'any 2021, però va supeditar la seva entrada en vigor al fet que l'empresa presentés un text modificat incorporant una sèrie de prescripcions tècniques. Ara s'ha donat la conformitat a aquest document refós.

Mostrar formulari de contacte