Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Avancen els passos per a la construcció del nou edifici Barnahus a la Seu d'Urgell

Avancen els passos per a la construcció del nou edifici Barnahus a la Seu d'Urgell

L'Ajuntament urgellenc ha tret a exposició pública l'estudi volumètric del centre, que s'ubicarà en una parcel·la de l'Horta del Valira. L'equipament el promou el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, que ja ha acceptat la cessió del terreny

L'Ajuntament de la Seu ha tret a exposició pública l'estudi volumètric de l'edifici del Barnahus a l'Horta del Valira (Imatge: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
L'Ajuntament de la Seu ha tret a exposició pública l'estudi volumètric de l'edifici del Barnahus a l'Horta del Valira (Imatge: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
03/07/2024 19:28

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha tret a exposició pública l'estudi volumètric per a la construcció del nou edifici Barnahus a l'Horta del Valira, després que el mes de maig la Generalitat aprovés l'acceptació de la cessió del terreny per part del consistori urgellenc. El centre, que donarà servei a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, actualment es troba en unes instal·lacions provisionals al carrer del Monturull.

L’equipament del Barnahus s'ubicarà en una parcelꞏla situada al sector residencial de ponent del nucli urbà de la ciutat, a la franja compresa entre el riu Valira i el final de l’eixample. L’entorn és residencial, està ben comunicat i compta amb espai d'aparcament. La parcel.la té plena accessibilitat rodada a través del passeig de l’Horta del Valira, facilitant la intervenció de bombers si aquesta fos necessària.

L’edifici estarà lleugerament elevat respecte el punt més alt de la parcel.la, evitant el moviment excessiu de terres del reblert actual. S’assegura un recorregut completament accessible des de l’espai públic per la façana nord a través de l’accés principal, i mitjançant escales i rampa per l’accés secundari de la façana oest.

Finançament europeu

El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya invertirà 1,4 milions d'euros en el Barnahus de la Seu d'Urgell, que es preveu que estigui enllestit l'any 2026. El projecte compta amb finançament dels fons europeus Next Generation

Projecte Barnahus

“Sota el mateix sostre” és la idea amb què s’ha gestat el projecte de la unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual (Barnahus). Es tracta d’un projecte pioner, tant a Catalunya com a Espanya, que ha desenvolupat un equip pluridisciplinari format en l’atenció a nens, nenes i adolescents de 0 a 18 anys que han patit violència sexual. Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets, és un projecte del Govern que implica diverses conselleries. El principal impulsor n'és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l'Adolescència—, però en coordinació amb Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància o centre mèdic.

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional -que habitualment està format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social-, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir-hi les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Mostrar formulari de contacte