Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Avís de Protecció Civil per la crescuda dels rius al Pirineu

Avís de Protecció Civil per la crescuda dels rius al Pirineu

La pluja i el desgel de les darreres hores han fet incrementar notablement el cabal dels rius Segre i Valira, entre d'altres. Es recomana evitar el pas per rieres i torrents on hi pugui haver un augment sobtat del volum d'aigua

El riu Valira, al pas per Castellciutat (09.05.16)
El riu Valira, al pas per Castellciutat (09.05.16)
09/05/2016 19:50

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en prealerta el pla d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per l’augment dels cabals dels rius a les comarques del Pirineu Occidental i per la previsió que assoleixin valors elevats durant les properes hores, amb possibilitat d’alguna incidència a l’entorn de les lleres, sobretot a la vessant sud i als barrancs. De fet aquest dilluns a la tarda els rius Segre i Valira, entre d'altres, ja baixaven molt plens i a prop del seu límit de capacitat en alguns trams.

L’augment del cabal dels rius a aquesta zona ve donat per les pluges acumulades a les cotes altes del Pirineu Occidental, que segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja han superat àmpliament els 40 l/m2, tot arribant als 100 l/m2 en algunes zones del Pallars Sobirà. A la pluja s'hi suma l'avenç del desgel de la neu acumulada a les cotes altes, segons informa l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). La fosa de neu aporta entre 40 i 60 l/m2 d’aigua.

L'alerta s'ha aplicat a les comarques de la Val d’Aran, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Alt Urgell. Protecció Civil de la Generalitat demana molta prudència a l’entorn de les lleres dels rius, rieres i barrancs, i prendre especial precaució en les activitats de muntanya en aquestes zones durant l’episodi de pluja. Es demana de manera expressa "no intentar creuar rius o torrents, ni a peu ni amb el vehicle, per passos no habilitats o que ofereixin poca seguretat a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada".

Protecció Civil ha informat de la previsió d’aquest fenomen de risc als municipis i consells comarcals de les zones on es preveu l’afectació i els ha sol·licitat que estableixin mesures preventives a l’entorn de les lleres. El Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) està fent seguiment de l’estat i evolució de les lleres en coordinació amb la CHE, també a través dels sensors de nivell dels rius del projecte RISQHYDRO, posat en marxa amb els convenis de col·laboració amb els Consells Comarcals de la zona del Pirineu Occidental.

L’episodi es podria repetir de cara a dimecres, quan es reactivaran les pluges després d’una petita treva.

Mostrar formulari de contacte