Èxit de la conferència de Quim Monzó i Jordi Basté a Puigcerdà
Durant la jornada mèdica es va reflexionar sobre el risc d’addicció a internet i mòbils. La Universitat d’Estiu Ramon Llull-Puigcerdà es clou amb 365 alumnes
La sala de convencions del Museu Cerdà es va omplir de gom a gom divendres per a la conferència-tertúlia de Quim Monzó, Jordi Basté i el doctor Jaume Padrós. L’acte ha estat la cloenda més multitudinària de les 13 edicions de la Universitat d’Estiu Ramon Llull-Puigcerdà.
Monzó i Basté van aportar el seu genuí humor a un dels temes dels cursos d’enguany en l’àmbit sanitari: l’aplicació de les noves tecnologies. L’escriptor i articulista conclou que internet, el correu i les xarxes socials acabaran fent canviar la relació entre metges i pacients. De la seva part, el presentador i periodista va augurar “un gran futur per als metges i psiquiatres que tractin addicions a internet” i va assegurar dir-ho “amb coneixement de causa”. Ambdós ponents van convidar els espectadors a moderar l’ús d’aquests mitjans, malgrat ser ja imprescindibles en molts àmbits.
Noves tecnologies, noves patologies
En la mateixa línia, durant la jornada del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona, el doctor Santiago Garcia-Tornel, pediatre de l’Hospital Sant Joan de Déu, va alertar de l’aparició de noves patologies entre infants i adolescents vinculades a internet i mòbils. Garcia-Tornel va esmentar per exemple el ‘colze del tennista’, per l’abús dels polzes amb smart phones, o bé la depressió per manca d’amics a Facebook i la ‘síndrome de la pantalla’, ja que llegint a l’ordinador els ulls parpadegen la meitat que amb un llibre. Aquests avisos també són vàlids per als adults, va afirmar.
Quim Monzó va ironitzar amb la invitació a Puigcerdà: “El doctor Padrós és el nostre metge i ja se sap: com que els metges són com són, si no acceptes la invitació l’endemà t’apugen la dosi i et troben mort al llit”.
Més de 1.400 participants al conjunt d'activitats
En la cloenda, el president de l’Associació Universitària de Cerdanya, Francesc Armengol, va anunciar que finalment la xifra d’alumnes ha ascendit a 365, als quals cal afegir la cinquantena de professors i els més de 1.400 participants a les activitats paral.leles malgrat que el temps no ha acompanyat. Un 48% dels matriculats són de la Cerdanya, i d’aquests, un 56% de Puigcerdà. La resta provenen d’arreu de Catalunya, especialment de l’àrea de Barcelona, i també hi ha alguns alumnes de la resta de l’Estat i de França.
La gerent de la Universitat Ramon Llull, Anna Rifà, va elogiar la confiança dels alumnes en els cursos d’estiu de Puigcerdà i va agrair la tasca dels membres de l’AUCer. I l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, va anunciar la continuació del ple suport de l’Ajuntament a la Universitat d’Estiu malgrat l’actual moment econòmic complicat. Piñeira creu que cal recolzar aquesta activitat ja que “un poble que no valora la cultura i la formació és un poble sense ànima”.