Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Èxit de les activitats del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Èxit de les activitats del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Durant la tardor i hivern, 245 persones han participat en vuit sortides de camp, dues projeccions de pel.lícules, una xerrada i un curs

Parc Natural Alt Pirineu - Activitats
Parc Natural Alt Pirineu - Activitats
05/03/2008 16:52

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha finalitzat les activitats del període tardor-hivern en les quals hi han participat 245 persones. Des del mes d’octubre de 2007 fins al febrer de 2008, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha organitzat 12 activitats per apropar l’espai natural a la comunitat local i als visitants. L’objectiu dels programes és donar a conèixer el seu territori i els seus valors. Durant la tardor i l’hivern s’han fet vuit sortides de camp, dues projeccions de pel·lícules, una xerrada i un curs.

L’última de les activitats es va du a terme el passat dissabte 23 de febrer i va consistir en una sortida nocturna a Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell) per intentar escoltar al mussol pirinenc. Aquesta espècie té un cant similar al de la puput, però amb més estrofes, i s'escolta a les nits d'hivern i primavera (febrer-maig) prop dels llocs on cria. El fet que sigui molt difícil d'observar, que només canti en nits d'hivern i que el nombre d’exemplars sigui escàs, va fer que aquesta espècie no fos descoberta als Pirineus fins a l’any 1963 (al vessant francès), i al Pirineu català fins al 1980.

Entre les sortides realitzades destaquen la visita al pla de Nègua, que va anar a càrrec de l’escriptor pallarès Pep Coll. Durant aquesta sortida es van conèixer històries de bruixes de la cultura tradicional pirinenca. Coll va poder llegir el seu llibre Les bruixes al pla de Nègua al mateix lloc on es desenvolupa la història, i en va facilitar alguns exemplars als assistents. Posteriorment es va fer una caminada fins als voltants del pla de Tudela, on es van poder observar els cims nevats de la vall Ferrera i la pica d'Estats.

Una altra activitat va servir per admirar l’art romànic de la vall de Cardós, i va anar a càrrec de l’arquitecte Joan Albert Adell, i amb la sortida realitzada a la vall Ferrera es va donar a conèixer la savina turífera, una espècie d’arbre descoberta recentment a Catalunya en territori del Parc.

Per al públic infantil es va projectar la pel·lícula infantil Col·legues al bosc, i la Creu Roja va recollir joguines noves que alguns dels assistents van portar per a la campanya de Nadal. Als ramaders del Parc se’ls va oferir una xerrada sobre el gos que protegeix els ramats.

Durant els mesos de gener i febrer s’han fet altres activitats plenament hivernals, com el curs de nivologia impartit a Tavascan i diferents sortides amb raquetes per conèixer la fauna del Parc mitjançant l’observació de rastres o la detecció del cant. La pujada al pic de Salòria es va haver de suspendre a causa de les nevades que es van produir dos dies abans. Com a alternativa es va fer el pic d’Enclar, una sortida durant la qual es va poder observar un grup d’isards baixant carena avall, lliscant per la neu.

Els rastres de fauna que es van veure van ser principalment els més habituals, com els de llebre i esquirol, i també de guineu, cabirol o senglar. Els assistents van aprendre a diferenciar-les i les van poder fotografiar.

El Parc valora positivament l’assistència a les activitats organitzades, ja que es demostra, d’una banda, l’interès pels espais naturals protegits i, de l’altra, es posa de relleu la importància d’aquests espais en el desenvolupament sostenible del territori. Durant els pròxims dies, el Parc donarà a conèixer el nou programa d’activitats per a la primavera.

Mostrar formulari de contacte