Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Èxit organitzatiu i de resultats locals al Concurs Català de Raça Frisona 2015

Èxit organitzatiu i de resultats locals al Concurs Català de Raça Frisona 2015

Una vaca de Cal Diligent de la Seu i una vedella de Cal Marquet del Pla de Sant Tirs guanyen el premi Gran Campiona de Catalunya Al certamen hi han participat 87 exemplars de 29 explotacions, de les quals 19 eren de l'Alt Urgell i Cerdanya

26/04/2015 20:46

La Seu d'Urgell ha acollit aquest diumenge el 18è Concurs Català Febric de Raça Frisona, amb èxit de participació i de públic que ha omplert el Pavelló Poliesportiu al llarg de les més de quatre hores que ha durat el certamen.

A tot plegat s'hi sumen els bons resultats de les explotacions locals. Una vaca de Cal Diligent de la Seu (Di.Elen 359 Spirte) i una vedella de Cal Marquet del Pla de Sant Tirs (C.Novas Dande Explode Dibbs) han guanyat els premis de Gran Campiona de Catalunya en les respectives categories. A més a més, Cal Marquet també ha guanyat els premis de millor criador i millor ramat de Catalunya.

Hi han participat un total de 87 exemplars de vaques de la raça frisona, vingudes de 29 explotacions lleteres d'arreu de Catalunya, de les quals 19 són de l'Associació Frisona Alt Urgell-Cerdanya (AFAUC). Segons han explicat els organitzadors del concurs, “la filosofia d’aquest certamen és aplicar la morfologia a la fecunditat, la producció i la longevitat dels animals". Els trets morfològics han de servir "per produir més, per viure més anys i per produir redit econòmic al ramader”, hi afegeixen.

El jutge únic, José Manuel Paz Conde, ha concedit tres premis per cadascuna de les 14 categories establertes. El jutge té en compte a l’hora de valorar els animals la seva capacitat corporal, el sistema mamari, l’estructura lletera, la mobilitat de les potes i l’estil de la vaca.

Centenari de la Cooperativa Cadí

Els guardons han estat lliurat per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el subdirector general de Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Xifra; el president de la Cooperativa Cadí, Lluís Clotet; els president i vicepresident de FEBRIC, Agustí Prat i Josep Rebés, entres d’altres responsables del sector ramader català.

L’alcalde urgellenc ha destacat que “aquesta ha estat la segona vegada que la ciutat ha organitzat aquest concurs d’àmbit nacional. I enguany, tot coincidint amb la celebració del centenari de la Cooperativa Cadí”. Batalla recorda que “el nom de la Seu està lligat al món lleter, ja que des de fa cent anys la Cooperativa Cadí va iniciar un importantíssim camí en la reestructuració de la pagesia de la comarca”. Actualment la Cooperativa compta amb un total de 134 socis i 105 aportadors de llet, i recull un total de 68 milions de litres de llet a l’any.

Els principals premis

Gran Campiona de Catalunya (vedelles i braves): l’animal número 45, de Cal Marquet del Pla de Sant Tirs (Alt Urgell) de l’AFAUC.

Gran Campiona de Catalunya (vaques): número 73, de Cal Diligent de la Seu d’Urgell (Alt Urgell) de l’AFAUC.

Millor sistema Mamari de Catalunya: número 83, de Can Soca (Osona) d’AFO.

Millor Criador de Catalunya: 1r premi Cal Marquet i 2n premi Can Soca.

Millor Ramat: 1r premi Cal Marquet i 2n premi Can Soca.

Millor Lot per Associació: 1r premi Associació Frisona Osona; i 2n premi Associació Frisona de l’Alt Urgell-Cerdanya.

  • Concurs Català de Raça Frisona 2015 - Vaca Gran Campiona
    Concurs Català de Raça Frisona 2015 - Vaca Gran Campiona
  • Concurs Català de Raça Frisona 2015 - Cal Marquet
    Concurs Català de Raça Frisona 2015 - Cal Marquet

Mostrar formulari de contacte