Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Badia Xarcuters, de Tremp, guanya el premi a la Millor Botifarra d'Ou Singular de Catalunya

Badia Xarcuters, de Tremp, guanya el premi a la Millor Botifarra d'Ou Singular de Catalunya

El producte incorpora la girella com a element identificatiu del Pallars. Enguany també s'ha premiat un farcit elaborat a Barcelona i inspirat en l'essència del Pirineu

Jaume Badia, de Badia Xarcuters, mostra la botifarra d'ou singular premiada al concurs català (Foto: ACN)
Jaume Badia, de Badia Xarcuters, mostra la botifarra d'ou singular premiada al concurs català (Foto: ACN)
08/02/2021 12:56

Badia Xarcuters, de Tremp, s'ha emportat el premi a la Millor Botifarra d'Ou Singular en el marc de la 6a edició del Concurs de Botifarra d'Ou Artesana de Catalunya, avantsala de Dijous Gras i de la setmana de Carnestoltes.

Jaume Badia havia presentat al certamen una botifarra d'ou amb girella que vol "traslladar al paladar del consumidor la mescla de dos productes elaborats de forma tradicional i, alhora, retre un homenatge a la Girella, elaborat tradicional del Pallars". El propietari de Badia Xarcuters ha explicat que des del moment que van decidir presentar-se, tenen "molt clar" que volien integrar un altre producte dins la botifarra d'ou" i que "no havia un millor elaborat que la girella per fer aquesta fusió", perquè els recorda "d'on venim".

Aquesta empresa pallaresa es va iniciar al sector càrnic com a pagesos i ramaders. Des de fa més de 25 anys, exerceixen de xarcuters. Segons Jaume Badia, "els professionals de Casa Badia hem recollit la millor tradició de l'embotit pallarès, representada pel xolís i la girella, juntament amb d'altres productes típics de la nostra comarca."

La intenció del concurs és "reforçar el valor dels productes artesanals i del comerç de proximitat i a més, millorar la qualitat d'uns dels productes tradicionals procedents del receptari popular", segons ha explicat Pròsper Puig, president de la Confraria del Gras i el Magre. Aquesta entitat sense ànim de lucre es va fundar l'any 2005 en el marc de la Fundació Oficis de la Carn. En aquesta institució hi participen mestres artesans carnissers, cansaladers i xarcuters de Catalunya. Tenen més d'un centenar d'associats que defensen i difonen les millors carns i els seus elaborats de la terra. També en reivindiquen la qualitat, el valor nutritiu i la seva identitat social i cultural.

L'edició d'enguany també ha premiat Fàbregas Xarcuters, del Mercat de l'Abaceria de Gràcia (Barcelona), que ha guanyat el premi de Millor Farcit de Carnaval, i ho ha fet amb un producte igualment vinculat al Pirineu. El seu propietari, Valentí Fàbregas, ha explicat que el seu objectiu era precisament "traslladar l'essència del Pirineu a Barcelona a través d'un sabor pronunciat i intens".

Finalment, la Carnisseria Alemany de Girona s'ha endut el premi de Millor Botifarra d'Ou Tradicional. Xavier Alemany Juanola va presentar un producte "fruit de la formació i millora constant de la recepta i que vol seguir l'essència de la tradició a partir de productes Km. 0".

Enguany s'havien presentat al concurs 62 botifarres d'ou i 5 farcits de carnaval. La proposta té el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters.

Mostrar formulari de contacte