Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Baixa l'ocupació agrària a Catalunya

Baixa l'ocupació agrària a Catalunya

31/07/2008 18:30

Unió de Pagesos adverteix en un comunicat de premsa que, segons indica l’Enquesta de Població Activa (Idescat), la mitjana de l’ocupació agrària catalana del primer semestre de 2008 és un 12,56 % inferior a la del mateix període de 2007. Des del sindicat agrari s'afegeix que durant el segon trimestre de 2008 l'ocupació ha baixat un 8,69% respecte al mateix període de 2007 i assoleix el mínim històric per al segon trimestre de l’any. És per aquest motiu que des d'UP es reclamen mesures urgents al Govern de Catalunya i al Govern central per fer front a les conseqüències de la crisi generada tant per l’encariment de costos de producció, com per la crisi estructural que pateixen els sectors ramaders.

De fet, el sindicat ja va advertir recentment que perilla la viabilitat de moltes explotacions agràries catalanes per l’augment de costos de producció (tarifes elèctriques, com del preu del carburant, pinsos, gasoil, fertilitzants, fitosanitaris, pneumàtics, maquinària agrícola, recanvis, etc.). Per territoris, l’evolució de la mitjana de l’ocupació del primer semestre de 2008 respecte a la del 2007 és negativa a les comarques de Girona en un 40,93%; a Lleida el nombre d’ocupats es redueix en un 10,05%; mentre que també són negatius a Barcelona, en un 6,94%, i a Tarragona, d’un 2,72%. Pel que fa al segon trimestre de 2008, respecte al mateix període de 2007, l’ocupació en el sector agrari cau a Girona en un 47%; a Lleida en un 5,26%; a Barcelona es manté l’ocupació i a Tarragona s’incrementa en un 6,67%.

Unió de Pagesos recorda que les dades de l’EPA només es poden considerar un índex que il•lustra l’evolució de l’ocupació al sector, ja que les xifres absolutes no s’ajusten al nombre real de persones i de treball dedicat a l’agricultura. La metodologia que empra l’EPA deixa fora una part molt significativa del treball agrari, com ara el fet que a Catalunya hi ha molta mà d’obra familiar de més de 65 anys que continua treballant al camp i que l’enquesta considerada població passiva. Segons les dades de l’EPA, la mitjana de l’ocupació agrària catalana, que inclou el sector pesquer, del primer semestre de 2007 es va situar en 76.450 persones i l’ocupació del primer semestre del 2008 és de 66.850 persones.

Mostrar formulari de contacte