Balanç positiu de la primera jornada Territori Silvestre a la Seu d'Urgell
El Col·lectiu Eixarcolant ha organitzat al centre de la ciutat activitats per divulgar l'agricultura ecològica i la recuperació de llavors autòctones
El col·lectiu Eixarcolant ha fet un balanç positiu de la primera edició de la seva jornada Territori Silvestre, per a la qual van escollir com a escenari el centre històric de la Seu d'Urgell. Al llarg de dissabte passat, la capital de l'Alt Urgell va acollir diverses activitats relacionades amb l'ús i la recuperació de llavors autòctones per a la producció d'aliments a escala local arreu de Catalunya.
El programa va començar amb una sortida etnobotànica des del pont de la Palanca, que va reunir una trentena de persones. Al llarg de tot el matí, els assistents van poder accedir a tallers que l'organització havia preparat a la plaça de Sant Roc, al bell mig del carrer dels Canonges, on també hi havia parades de llavors i llibres que van tenir bona rebuda. El taller infantil va permetre a una quinzena d’infants aprendre sobre plantes remeieres i endur-se a casa el seu propi planter. I al taller d’estampació, assenyalen, "la cua per estampar les peces de roba que duia cadascú no va parar durant les dues hores que va durar l’activitat". Els dibuixos triats en aquesta ocasió per a l’estampació han estat l'ortiga i la calèndula. Així, els assistents van marxar a casa amb les seves peces personalitzades.
Al mateix carrer, la Llibreria El Refugi va oferir un taller de cuina i la presentació del llibre del Col·lectiu Eixarcolant, a càrrec de Marc Talavera. Després, a l'Ateneu Alt Urgell una cinquantena de persones van degustar per dinar una paella silvestre, seguida d'una sobretaula amb música jazz. Tot plegat, en un dia en què la pluja no va fer acte de presència.
La festa l'ha impulsat el nou Node Territorial del Pirineu Central del Col·lectiu Eixarcolant, mitjançant una vintena de voluntaris que es van encarregar de les les diferents tasques, com ara penjar les pancartes, muntar i parar les taules o preparar el dinar. Els impulsors asseguren que "les sensacions d’aquesta primera edició a la zona són molt bones" i que la "bona acollida" els anima a pensar ja en una nova edició, si bé abans volen acabar de valorar tota la feina que implica dur a terme aquestes activitats. Per dur-les a terme han comptat amb la col·laboració d'entitats i comerços de la Seu.