Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Balanç positiu de l'activitat de portes obertes al Patrimoni dels Senyors de Caboet

Balanç positiu de l'activitat de portes obertes al Patrimoni dels Senyors de Caboet

Els organitzadors han rebut la felicitació dels assistents que es van apropar a l'església de Sant Serni. La mostra permet conèixer el paper que el llinatge va tenir en el sorgiment del Principat d'Andorra i de la llengua catalana

Visita a l'exposició sobre el patrimoni dels Senyors de Caboet
Visita a l'exposició sobre el patrimoni dels Senyors de Caboet
21/04/2017 14:05

L'Associació Amics de la Vall de Caboet ha fet un balanç molt positiu de la jornada de portes obertes al Patrimoni dels Senyors de Caboet. El cap de setmana passat, l'entitat va oferir a veïns i visitants la possibilitat de conèixer més de prop i prendre consciència de la importància que va tenir la vall de Cabó en la política pirinenca medieval i també en l'aparició documental de la llengua catalana.

Montse Riu Piqué, portaveu de l'associació, es felicita del fet que han rebut "moltes mostres de felicitació per part dels visitants,  els quals ens han valorat  tant la qualitat de l’exposició com la tasca de difusió del patrimoni que es fa des de l’associació". Durant els dos dies van passar per l'església romànica de Sant Serni unes 160 persones. Riu assegura que s’han vist "sorpresos i alhora satisfets  pel nombre de visitants". Si bé eren conscients que els dies festius de Setmana Santa són les dates en què més gent surt de casa, no tenien clar "quina seria la resposta".

També han destacat la diversitat dels assistents, ja que s'hi van sumar tant veïns de la comarca com persones vingudes des d'Andorra i de diversos indrets de Catalunya, que en alguns casos estaven gaudint del pont festiu a l'Alt Urgell. Cal recordar que els senyors de Cabó havien tingut a l'Edat Mitjana el domini sobre les valls d'Andorra, fins que més endavant els posteriors acords polítics van portar a la creació del coprincipat, amb el bisbe d'Urgell i el comte de Foix ostentant el títol de copríncep, un dels quals va passar al final del segle XVIII, amb la Revolució, a mans del president de la República Francesa.

El plafó dels Greuges de Guitard Isarn, un dels primers documents civis en català (finals del segle XI), ha tingut novament molt d’èxit. Poder contrastar el català original del pergamí dels Greuges amb l’adaptació en català modern, ha suscitat un gran interès ens els visitants. Ara bé, saber el perquè l’església romànica de Sant Serni és orientada a l’oest i  conèixer la  vinculació entre els senyors de Caboet i el copríncep francès, ha despertat igualment molt d’interès.

Montse Riu ha confirmat que el proper estiu hi haurà una altra jornada de portes obertes. Malauradament ara com ara no podem obrir l’església en més ocasions, però tenim molt clar que el que fem ho fem ben fet.

Mostrar formulari de contacte