Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Barcelona celebrarà un ple extraordinari per debatre la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern

Barcelona celebrarà un ple extraordinari per debatre la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern

CiU, ERC i PSC han sol.licitat una sessió plenària sobre aquest tema perquè creuen que el govern municipal "es va precipitar" en descartar el projecte. Els tres grups volen que es creï una comissió d'estudi sobre l'impacte de l'esdeveniment

10/07/2015 18:45

Els grups municipals de CiU, ERC i el PSC de l'Ajuntament de Barcelona han anunciat aquest divendres que forçaran la convocatòria d'un ple extraordinari per abordar una eventual candidatura de la ciutat als Jocs Olímpics d'Hivern del 2026, després que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, descartés aquesta possibilitat al juny. Així mateix, proposen la creació d'una comissió d'estudi que avaluï l'impacte que suposaria la celebració d'aquest esdeveniment esportiu.

Per Joaquim Forn (CiU), Alfred Bosch (ERC) i Jaume Collboni (PSC), que han comparegut en una roda de premsa al consistori, l'equip de govern municipal es va "precipitar" i demanen que s'escoltin "tots els sectors i actors implicats".

Jaume Collboni, president del grup municipal del PSC, ha denunciat que el nou govern municipal encapçalat per Ada Colau va prendre la decisió de la renúncia el juny passat "amb precipitació sense diàleg". Collboni també ha explicat que l'objectiu de la comissió que proposen és "facilitar la participació". I ha posat com a exemple dels actors que s'han d'escoltar els alcaldes de les poblacions del Pirineu on se celebrarien les competicions d'esquí alpí.

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal de CiU, Joaquim Forn, ha considerat que l'Ajuntament no pot prendre una decisió de forma "unilateral", sinó que l'ha de "consensuar amb les diferents administracions". En aquest sentit, Forn ha recordat que el projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern té el suport d'un bon nombre de partits, de la majoria de diputacions i municipis del Pirineu, així com de la Generalitat de Catalunya i de l'Estat, i de diverses federacions esportives. "Crec que és important recuperar el consens", ha reblat.

Impacte econòmic

Tant Forn com Collboni han insistit en l'impacte econòmic positiu que tindria per a la ciutat de Barcelona que apunten els informes que va elaborar l'Oficina per als Jocs Olímpics, creada durant el mandat de Jordi Hereu. El convergent ha detallat que els informes preveuen uns costos de 4.034 milions d'euros mentre que els beneficies s'elevarien a 6.600. I en el camp de l'ocupació, els Jocs generarien entre 60.000 i 100.000 llocs de treball.

"Aquest és un acord per rebobinar, reconsiderar i, si cal, rectificar", ha explicat el president del grup municipal d'ERC, Alfred Bosch, qui també ha titllat de "precipitada" la decisió de Colau. "S'hauria d'haver fet amb consens amb totes les parts implicades, a l'Ajuntament, però també amb el Pirineu", ha insistit Bosch, qui creu que els Jocs poden ser "una oportunitat per a la ciutat".

"No es de cap manera una iniciativa en contra de ningú volem que se sumi tothom" ha insistit Bosch, que, com Forn i Collboni, han evitat pronunciar-se explícitament sobre el suport dels seus grups a la celebració dels Jocs. "No ens posicionem ni a favor ni en contra", ha incidit Forn.

Ciutadans dóna suport a la iniciativa

La presidenta del grup municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha anunciat el seu suport a la celebració del ple extraordinari. Mejías, que ha comparegut amb els mitjans al consistori després que se celebrés la roda de premsa de CiU, PSC i ERC, ho ha justificat per la "preocupació" de molts alcaldes del Pirineu, els quals consideren una "pèrdua d'oportunitats" la no presentació de la ciutat com a candidata.

El govern es mostra "sorprès" i reitera que els Jocs no són la "prioritat" de la ciutat

El tercer tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, s'ha mostrat "sorprès" que la petició del primer ple extraordinari estigui relacionat amb la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, i no per altres temes més "urgents". Amb tot, ha expressat "respecte" i ha assenyalat que no "s'oposen" al ple.

"Per nosaltres no és la prioritat", ha assenyalat Asens, qui ha recordat que durant la campanya electoral BComú -el partit que dóna suport al govern- ja va mostrar el seu rebuig a la celebració dels Jocs. En aquest sentit, creu que la renúncia és "coherent" amb el programa electoral. Per Asens, la "prioritat" tant del consistori com dels barcelonins és en aquests moments la de "combatre" les desigualtats i la pobresa.

Per la seva banda, El president del grup municipal del PPC, Alberto Fernández Díaz, s'ha mostrat molt crític respecte que la primera petició d'un ple extraordinari sigui sobre si Barcelona ha d'acollir els Jocs Olímpic d'Hivern el 2026. Fernández Díaz considera que el primer ple extraordinari hauria de tractar temes com la seguretat, la creació d'ocupació o la moratòria d'allotjaments turístics que ha aprovat el govern municipal encapçalat per Ada Colau.

Mostrar formulari de contacte