Bartumeu presenta als empresaris catalans l'aposta per l'entrada de capital estranger a Andorra
El cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, ha presentat als empresaris catalans l’aposta per facilitar la creació al Principat d’empreses amb capital estranger. Bartumeu ha vinculat aquesta aposta amb la reforma tributària i els acords d’intercanvi d’informació fiscal, que han d’aclarir el panorama per a una relació comercial més intensa principalment amb els estats veïns, Espanya i França.
Sobre la sortida de la llista de paradisos fiscals, Bartumeu ha reiterat que “no són acords que permetin expedicions de pesca” per demanar llistats exhaustius de persones. Les peticions hauran de ser nominatives, justificades per una investigació fiscal i que no puguin perjudicar l’ordre públic andorrà.
Sobre la reforma tributària, el dirigent andorrà ha detallat que amb el canvi també tributaran els no residents, cosa que ha de permetre acabar amb la doble imposició. També es treballa en l’assoliment d’una relació més estreta amb la Unió Europea. L’objectiu final ha de ser arribar a unes relacions comercials “normals”, centrades en els mercats més propers.
Prèviament, l’exministre espanyol d’Administracions Públiques, Jordi Sevilla, ha volgut relativitzar l’abast de la crisi. Sevilla observa que l’estat actual és de “perplexitat” perquè “hem anat d’un extrem a l’altre, del més alt al més baix”, però no creu que el canvi hagi estat tan radical.
L’economista valencià també ha ofert una veu discordant amb les crides a l’austeritat total i les retallades socials, que creu que no són la solució a la crisi ja que faran reduir el consum. Així, aposta per una “austeritat selectiva, perquè un excés d’estalvi pot acabar provocant un enfonsament total de l’economia”. En aquest sentit, posa un exemple personal: “Jo sóc funcionari, en excedència, i no m’agrada que m’abaixin el sou si no és en el marc d’un esforç col.lectiu”.
L’exministre ha coincidit amb Jordi Pujol a dir que el model de creixement dels darrers anys no podia continuar de manera indefinida. Una situació que ha acabat d’explotar amb la crisi de les hipoteques escombraria. Alhora, ha lamentat que l’esclat financer hagi castigat “tant els qui han fet la feina malament com els qui l’estaven fent bé”. Jordi Sevilla ha estat introduït per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que també s’ha mostrat crític amb les retallades que afectin aspectes com les pensions, l’educació i la sanitat, essencials per a territoris amb un gran pes de l’estructura familiar com ara Lleida. Ros creu que cal tenir en compte que les pensions en aquest país són molt per sota de les dels principals estats europeus.
Al migdia, el president del Congrés espanyol, José Bono, ha reconegut la pèrdua de popularitat de José Luis Rodríguez Zapatero, per l’aplicació de mesures antisocials. Tot i això, Bono creu que això també està passant amb d’altres presidents europeus com Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, i aposta perquè Zapatero torni a aspirar a la presidència, alhora que descarta rellevar-lo.