Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Bassella estrena el seu nou edifici consistorial

Bassella estrena el seu nou edifici consistorial

La construcció permet acabar amb un període de 20 anys sense disposar de casa de la vila, després que el poble antic va ser negat per l'embassament de Rialb. L'espai, de 300 m2, compta amb arxiu, sala de plens i tres despatxos

Nou edifici de l'Ajuntament de Bassella (Foto: ACN)
Nou edifici de l'Ajuntament de Bassella (Foto: ACN)
19/05/2020 15:30

Els empleats municipals de Bassella han començat a treballar aquesta setmana al nou edifici consistorial, que està ubicat al nucli d'Ogern i substitueix l'anterior seu, que des de feia vint anys -quan el municipi es va veure afectat per la construcció de l'embassament de Rialb- estava situada en un magatzem, al costat de la carretera C-14.

De fet, el trasllat des d'aquelles precàries dependències s'ha completat els darrers dies i, a banda de resoldre alguns petits serrells, les instal·lacions ja estan plenament operatives. Aquesta construcció de nova planta és la primera que s'ha projectat per acollir l'ajuntament. Abans que les aigües de l'embassament de Rialb neguessin el poble de Bassella, el consistori havia estat a l'edifici de l'escola i fins i tot s'havia instal·lat en alguns baixos de cases particulars.

L'edifici, que ha tingut un cost de prop de 500.000 euros, compta amb una superfície d'uns 300 metres quadrats. Aquests estan distribuïts en una sola planta, amb l'objectiu de facilitar l'accés a les persones amb mobilitat reduïda. Així, l'equipament disposa d'una sala per a l'arxiu, tres despatxos, una recepció i una sala de plens. Aquesta darrera s'ha ideat perquè tingui un caire multifuncional atès que, segons les necessitats, pot quedar oberta cap al vestíbul per tal de guanyar espai.

La inauguració, més endavant

L'actual situació sanitària ha obligat a treballar, de moment, a porta tancada i deixar per a més endavant l'acte d'inauguració del nou edifici. L'alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, ha destacat per a l'ACN la importància que té el fet de poder, finalment, "disposar de la casa de tota la gent del municipi" i que aquesta també s'hagi projectat pensant "en el present i el futur", tenint en compte, per exemple, la necessitat d'espais en cas que més endavant hi hagin més empleats.

Tot i que les obres de l'equipament havien d'estar enllestides a final de 2019, la seva posada en marxa tanca una etapa que, com molts altres projectes derivats de la construcció del pantà, havien de ser provisionals però s'han allargat en el temps; en aquest cas, fins a vint anys. Cristina Barbens ha recordat que inicialment hi havia la "previsió i esperança de reconstruir l'antic poble de Bassella en un altre emplaçament" però que finalment aquesta opció va quedar descartada en veure que, amb el pas del temps, els seus habitants s'anaven instal·lant en habitatges d'altres localitats properes.

Pedres de l'antic poble

Pel que fa al disseny, s'ha treballat amb la idea de reflectir la història del municipi, a banda de buscar la seva integració en l'entorn. Així, part de les pedres que revesteixen les parets s'han recuperat del fons de l'embassament que va negar l'antic poble ara fa dues dècades. Concretament, s'han extret d'alguns marges que hi havia pels seus voltants. El seu ús contrasta amb la col·locació d'altres peces totalment llises, a través de les quals es vol representar el seu ressorgiment.

Bassella, el municipi més meridional de l'Alt Urgell i de tot l'Alt Pirineu, gestiona un terme municipal de 70 km2. Actualment té censats poc més de 220 veïns, malgrat que a mitjan segle XIX havia superat el miler d'habitants i que fins al començament de l'actual segle en tenia més de 300. El seu principal nucli de població és Ogern, on hi resideixen unes 120 persones, mentre que els nuclis de Bassella, la Clua, Aguilar i Mirambell tenen una vintena de veïns cadascun.

Mostrar formulari de contacte