Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Batalla demana al Parlament millorar la gestió del rec al Segre

Batalla demana al Parlament millorar la gestió del rec al Segre

CiU presenta a la cambra catalana una proposta pel marge esquerre del riu. Els regants reclamen la modernització per reduïr el malbaratament d’aigua
Situació de manca de cabal al Segre, a Alàs
14/08/2007 19:16

El diputat alturgellenc Albert Batalla ha presentat una iniciativa parlamentària per impulsar la millora del rec del marge esquerre del riu Segre assegurant així una millor gestió de l'aigua. Segons CiU, les set comunitats de regants reclamen la necessitat de millora d'aquesta infraestructura hidràulica des de fa més de 5 anys.

La iniciativa parlamentària presentada per Batalla pretén “donar un impuls a aquesta inversió pendent des de l'any 2001”. Batalla va recordar en la seva intervenció: “durant l'última etapa del govern de CiU es van iniciar diferents accions per fer les inversions necessàries en aquesta infraestructura però l'entrada del govern tripartit ha suposat la paràlisis total d'aquestes obres de millora”.

El diputat també va justificar la proposició perquè, a la darrera campanya de les eleccions al Parlament, “es van mantenir diferents reunions amb alguns representants de les diferents comunitats de regants que integren el rec, el resultat de les quals va ser prendre el compromís per part de CiU de redactar el projecte i executar aquestes obres de millora tant si CiU estava a govern com d'impulsar-les si estava a l'oposició”. La proposta consistia en una nova llei de regadius per tal de consolidar 100.000 noves hectàrees d'aquest tipus de conreus a tot Catalunya.

Batalla creu que ara hi ha una “necessitat imminent” de realitzar obres de millora a tota la infraestructura hidràulica que forma el rec, incloent la corresponent concentració parcel•lària. S’asseguraria així, afirma, “l'abastament d'aigua a les explotacions agràries, per evitar el malbaratament d'aigua pel sistema de reg tradicional, per l'optimització de recursos energètics, i per la necessitat d'assegurar un cabdal òptim del riu Segre, considerablement reduït durant els mesos estivals”. En aquest sentit, el diputat convergent veu “indispensable que assegurem una gestió més sostenible de l'aigua, sobretot en un territori com el nostre on les mancances són tan acusades en algunes èpoques de l'any, i on amb la concentració parcel•lària aconseguirem abaratir els costos en un 30%”.

Batalla posa com a exemple del què proposen la inversió realitzada l'any 2001 al rec dels Quatre Pobles, on es va instal•lar en 520 hectàrees de conreu un sistema de reg per aspersió automatitzat, que ha permès estalviar més d'un 75% d'aigua amb relació al sistema antic. L’aigua torna al riu després de ser aprofitada per generar energia elèctrica a la minicentral, capaç de generar anualment l'equivalent al consum elèctric d'uns 5.000 habitatges.

Mostrar formulari de contacte