Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Bernat Solé proposa que els Pirineus esdevinguin un referent europeu en cooperació transfronterera

Bernat Solé proposa que els Pirineus esdevinguin un referent europeu en cooperació transfronterera

El conseller d'Acció Exterior ha presidit el Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus. El Govern d'Andorra hi ha expressat la inquietud per les noves restriccions a la mobilitat per part dels estats espanyol i francès a causa de la Covid-19
Bernat Solé, al Consell Plenari de la CTP celebrat a Vielha (Departament d'Afers Exteriors)
28/10/2020 18:15

El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Bernat Solé, proposa convertir els Pirineus en "una macro àrea de referència europea de cooperació transfronterera". Solé ha presidit aquest dimecres, a Vielha, el Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), en en el marc de la presidència catalana d'aquest òrgan en l'etapa actual.

El conseller també ha parlat de la necessitat de reivindicar els trets distintius dels territoris que tenen la doble condició de ser transfronterers i de muntanya, com és el cas del Pirineu català. Solé ha dit que la CTP necessita "un model de recuperació centrat en el benestar de la ciutadania" i ha reivindicat les característiques socials, culturals, lingüístiques i econòmiques dels diferents territoris veïns.

En la seva intervenció, el representant del Govern ha recordat que al darrer plenari del Comitè de les Regions ja va demanar un major protagonisme territorial en el Pla de Recuperació europeu, i ha reiterat la necessitat que les regions europees tinguin un paper actiu en la concreció del fons europeu per la recuperació, per poder-hi compartir les seves problemàtiques i propostes específiques. En aquest punt, veu "imprescindible" incorporar la veu de "l'expertesa" dels governs més propers a la ciutadania.

Al Consell Plenari també hi ha participat el secretari d'Estat d'Afers Europeus d'Andorra, Landry Riba, que ha parlat de les singularitats del Principat, amb una economia altament depenent de la frontera i dels fluxos comercials. Riba ha reconegut la preocupació del Govern andorrà per les restriccions a la mobilitat, que acorden ara els estats espanyol i francès, perquè poden tenir conseqüències "negatives directes i molt significatives" per a l'economia andorrana. Per Riba, el veritable repte és "anticipar i mitigar" aquests efectes en un moment en què "la incertesa predomina".

La Comunitat de Treball dels Pirineus

La CTP és un consorci interregional de cooperació transfronterera format pels governs de Catalunya, Euskadi, Navarra, Aragó, Nova Aquitània, Occitània i Andorra. El seu objectiu, segons la mateixa institució, és "contribuir al desenvolupament dels Pirineus, tenint en compte els seus desafiaments i recolzant-se en les seves fortaleses". Per això, busca "afavorir els intercanvis entre els territoris i els actors del massís pirinenc, trobar solucions conjuntes als problemes comuns i posar en marxa accions transfrontereres".

Mostrar formulari de contacte