Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Boí, Espot i Vielha frenen l'ampliació d'Aigüestortes

Boí, Espot i Vielha frenen l'ampliació d'Aigüestortes

30/06/2010 12:20

El ple extraordinari que ha celebrat el Patronat del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per tractar l'ampliació del Parc ha finalitzat sense consens entre els ajuntaments i sense debatre la proposta. Els Ajuntaments de Boí, Espot i Vielha s'oposen a l'ampliació i han obligat al Patronat a posposar per enèsima vegada l'aprovació d'una proposta d'ampliació.

Medi Ambient afegeix 9.000 hectàrees però el President del Parc, Joaquim Llach, ha reconegut que veu complicat de poder consensuar la iniciativa. Ha afegit que segurament "s'haurà de retocar la xifra a la baixa". Llach ha explicat que s'han emplaçat a finals de juliol per l'aprovació. Així mateix, ha dit que és una data "improrrogable".

La proposta elaborada per Medi Ambient pretén donar coherència geogràfica als límits i integrar els espais de Xarxa Natura confrontats amb el Parc Nacional. Els ajuntament implicats en l'ampliació són Rialp, Vilaller , Naut Aran, Vall de Boí, Alt Àneu, Vielha-Mijaran, Torre de Capdella, Espot , Esterri d'Àneu, Sort, Llavorsi, La Guingueta d'Àneu i Sarroca de Bellera.

L'ampliació del Parc Nacional estricte suposa la incorporació 9.202 hectàrees de zona perifèrica, mentre que la zona perifèrica s'ampliarà 11.497 hectàrees sobre Xarxa Natura-2000 que suposaria una superfície de 29.195 hectàrees. De tots els Ajuntaments implicats tres hi estan en contra, tres a favor i la resta tenen punts a negociar.

Casualment dos dels Ajuntaments que des del principi s'oposen de manera rotunda a l'ampliació proposada són el d'Espot i el de Boí, els dos que és reparteixen pràcticament tot el territori que actualment conforma el Parc Nacional i que disposen de portes d'entrada al Parc amb punts d'informació, servei de taxis i cases del Parc.

Per Joaquim Llach l'ampliació proposada pel Patronat del Parc no és pot ajornar més i no hi poden haver més pròrrogues. Llach ha dit que s'ha convocat una reunió pel proper dia 28 de juliol amb l'objectiu de poder debatre i sotmetre a votació una proposta.

Amb anterioritat al ple extraordinari per debatre l'ampliació del Parc se n'ha celebrat un per aprovat el pressupost pel 2010, que ascendeix a 3,8 MEUR, xifra igual que la de l'exercici anterior i dins de la contenció que l'actual situació de crisi econòmica imposa.

Mostrar formulari de contacte