Bon inici dels tallers d'oficis al món rural impulsats per la Fundació Planes Corts a Estamariu i Bescaran
El programa, que va començar al gener, ha continuat amb una formació sobre la preparació d'una novel·la, a càrrec d'Albert Villaró. Les següents propostes també tenen un bon ritme d'inscripcions
El programa previst en aquest primer any d'activitats ha continuat aquest cap de setmana amb un curs sobre com escriure una novel·la, que ha estat dirigit pel multipremiat escriptor urgellenc Albert Villaró, veí d'Estamariu. El taller, alhora, ha servit per estrenar el recinte de la Borda del Camader com a espai de creació. Villaró ha explicat que el curs pretén donar indicacions pràctiques sobre diverses qüestions tècniques que cal tenir en compte en el procés de construcció d'una novel·la. Així, ha indicat que en aquesta preparació hi intervé "una cadena llarguíssima de decisions i de plantejaments", com poden ser l'escenari previ, la part de l'edició i la promoció del llibre.
L'escriptor assegura que un entorn com el d'Estamariu "ajuda molt a treballar", afavoreix la concentració i promou un ambient de comunicació òptim. Villaró creu que "el món no s'acaba a les ciutats, sinó que hi ha molta vida fora i molta vida en pobles petits que tenen moltíssimes oportunitats de creixement i de generació d'espais d'interès". Així, tallers com aquest volen promoure les "possibilitats creatives" que pot aportar el món rural.
#EnImatges Curs sobre 'Com s'escriu una novel·la', a càrrec de l'escriptor @albertvillaro, a la Borda del Camader d'#Estamariu. La iniciativa està organitzada per la Fundació Planes Corts. (Fotos: Fundació Planes Corts) pic.twitter.com/JlLXgVaHko
— RàdioSeu (@RadioSeu) February 25, 2023
Un taller cada mes
Mentrestant, la directora de la Fundació Planes Corts, Montse Ferrer, ha apuntat per a l'ACN que la idea de programar diversos tallers de formació és la d'oferir un ventall de possibilitats de feines que es poden fer des d'Estamariu, amb la voluntat que a partir d'aquí sorgeixin iniciatives d'autoocupació o d'emprenedoria a petita escala. En aquest sentit, Ferrer es mostra satisfeta pel fet que més d'un 60% dels alumnes dels diversos cursos són d'Estamariu mateix o del poble veí de Bescaran, que conformen la vall del Port Negre.
El següent curs del cicle 'Tastet d'oficis' estarà dedicat a la cistelleria. Més endavant, al llarg de l'any, es farà tallers de plantes silvestres comestibles, de remeis naturals, ratafia i licors tradicionals, ceràmica, fotografia, restauració de paret de pedra seca, conserves, restauració de mobles i, per cloure aquesta primera temporada, un curs per aprendre a explicar històries amb el mòbil.
Montse Ferrer ha explicat que la fundació té com a objectiu dinamitzar la vall del Port Negre, que compta amb poc més de 200 habitants fixos, i servir com a banc de proves per desenvolupar un model que es pugui reproduir a d'altres punts del món rural. Tot plegat es vol dur a terme tot potenciant l'economia circular. En aquest mateix objectiu, la Fundació Planes Corts té sobre la taula la intenció de desenvolupar un ambició projecte de transformació energètica, amb la construcció d'una planta de biogàs i la instal·lació de plaques fotovoltaiques que permeti la constitució d'una comunitat energètica. Un altre eix d'aquest pla és la posada en marxa d'un obrador compartit, com a eina de desenvolupament de l'activitat agrícola i ramadera a la vall.
La fundació és impulsada per Joan Planes Vila, nascut a Estamariu l'any 1941 i cofundador i actual president d'honor de Fluidra, a més de president de la Fundació Fluidra. Aquesta empresa, creada al 1969 a Sabadell amb el nom d'Astral, és actualment un referent mundial en la construcció i instal·lació de piscines, tant lúdiques com de competició, i en el desenvolupament d'aplicacions per a l'ús sostenible de l'aigua. L'any 2011 Planes va rebre el Premi al Mèrit Empresarial de la Cambra de Comerç de Sabadell i al 2013 va ser distingit per la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi.